F. Rodić: Obraz tvrđi od sedla

Da li je odlazećem Skotu, kako je rekao, tokom boravka u Srbiji „koža postala tvrđa od kože sedla“, ili mu je obraz bio takav odranije?

Odlazeći ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot ponovo je zablistao poput 51. zvezdice na američkoj zastavi, ocenivši da se srpska javnost „bombarduje lažima“ o njegovoj zemlji. Verovatno je to „bombardovanje“ uzrok za lošu sliku koju Amerika ima u Srbiji.

Domaći zagovarači „suočavanja sa genocidom i prošlošću“, kada im se skrene pažnja na neka zlodela nad srpskim narodom, posegnu za veličanstvenim argumentom da „treba prvo očistiti svoje dvorište“. Visoki sveštenik božanstva kojem se oni klanjaju, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, međutim, ne misli tako. On misli da je njegov zadatak da čisti srpsko dvorište, bez obraćanja pažnje na svoje. On propoveda da se javnost u Srbiji „svakodnevno bombarduje najgroznijim lažima koje se odnose na Ameriku, na zapadne zemlje i na EU“, čime se, kako veruje, „ne čini usluga inteligenciji srpskog naroda“ i „zbog čega se oni suočavaju sa raznim izazovima kako bi preneli (svoju) poruku“.

„Srbi nisu uvek bili zločinci, a nisu uvek bili ni žrtve“, verovatno je jedna od poruka koju se on muči da prenese, pošto je i to izjavio na „Digitalnom samitu“ u Beogradu na kojem je i govorio o „bombardovanju Srbije“, onom medijskom, antiameričkom. A kada su to „Srbi bili zločinci“?, zapitali bismo ga. Da li je moguće da predstavnik „svetionika demokratije i ljudskih prava“ smatra da je ma koji narod ikada mogao biti zločinački? Pokušavajući da na ovaj način pokaže nekakvu objektivnost, nepristrasnost i dobronamernost, Kajl Skot je najviše pokazao da ni njegovoj inteligenciji nije „učinjena usluga“. Na sopstvenom primeru demonstrirao je kakvu rupu u inteligenciji može da načini svakodnevno bombardovanje najgroznijim lažima.

Za razliku od Skota, koji nije (makar po izveštaju američkog propagandnog servisa Glas Amerike, odakle su preuzeti gornji citati) otvoreno i jasno rekao ko to srpsku javnost „bombarduje“, niti koje su to „najgroznije laži“, nego je naveo nekoliko uvreda upućenih njemu lično preko Tvitera, mi nažalost možemo da pišemo knjige o lažima, klevetama i uvredama kojima je srpski narod bio, a i dalje je, izložen u ambasadorovoj zemlji. Laži, klevete i uvrede na račun ne samo države Srbije nego celokupnog srpskog naroda izneli su gotovo svi američki mediji glavnog toka, najviši državni funkcioneri, Holivud…

Srbe „odvratnim“ smatra bivša američka državna sekretarka Madlen Olbrajt. Bivši predsednik Bil Klinton za Srbe je rekao da su „teroristi“ i „silovatelji“. Ričard Holbruk, čovek kojeg je Vašington smatrao najboljim za pregovore sa Beogradom, Srbe je smatrao „zločinačkim dupeglavcima“. Dejvid Gompert, koji je Srbe 1994. nazivao „virusom koji treba izbrisati“, kasnije je postao direktor za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost Džordža Buša. „Protiv Srba vodićemo rat – diplomatski, ekonomski, politički, propagandni i psihološki“, rekao je Džejms Bejker 1992, tada na mestu državnog sekretara.

O efektu propagandnog rata svedoči u studiji pod nazivom Demonizacija Srba kao propagandni udar iz 2009. profesor emeritus Univerziteta Pensilvanija Edvard Herman. „Uspešna demonizacija Srba, koja ih je učinila odgovornim za ratove u Jugoslaviji kao i jedinim genocidnim ubicama, bio je jedan od najvećih propagandnih trijumfa naše ere. Izvedena je toliko brzo, sa takvom jednoobraznošću i nekritičkom posvećenošću u zapadnim medijima glavnog toka da je dezinformisanje imalo (a i danas ima, posle skoro dve decenije) sasvim otvoreno polje“, naveo je on 2009. godine.

Pregršt je primera. Od opravdavanja pokolja i progona Srba na Kosovu po dolasku Kfora, koje su američki mediji nazivali „ubistvima iz osvete“, što je termin preuzet direktno od Stejt departmenta, preko skandaloznog izveštavanja Si-En-En-ove zvezde Kristijan Amanpur, do dodeljivanja Pulicerove nagrade 1993. godine Džonu Bernsu i Roju Gutmanu, za koje se kasnije dokazalo da su iz Bosne slali lažne i neetičke izveštaje. Ovako je i danas, pa kongresmen Ted Barčet bez problema Srbe naziva „smećarskim i odvratnim narodom“, komičarka Čelsi Hednler „genocidnim“ i „sramotnim“, a agencija AP smenjenog srpskog ministra u kosovskoj vladi optužuje za govor mržnje i nepoštovanje žrtava, jer je pripadnike OVK nazvao teroristima i osporio zapadnjačku verziju incidenta u Račku.

Ako javnost u Srbiji ne gaji dobro mišljenje o Americi zbog bombardovanja lažima, ko to bombarduje građane Nemačke, Holandije, Francuske, pa čak i Kanade i Meksika, koji, po istraživanju Pju centra iz oktobra 2018, mahom ne gaje nikakve simpatije prema SAD? Da li je Skotu, kako je rekao, tokom boravka u Srbiji zbog ovih kleveta, laži i uvreda „koža postala tvrđa od kože sedla“, ili mu je obraz bio takav odranije?

 

Izvor Filip Rodić

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Večernje novosti, 08. septembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u