Šef Pentagona ponudio Rusiji saradnju, i naveo uslove

Iz svega što je Esper rekao lako se zaključuje da bi Bela kuća htela da joj Rusija bude lojalni poluvazal i mlađi partner. Putin na to neće pristati

Šef Pentagona Mark Esper objavio je šta Všaington traži od Moskve da bi bila moguća „normalna saradnja između SAD i Rusije“. Poručio joj je da treba da „izmeni držanje jer je to preduslov da radi zajedno sa Sjedinjenim Državama“ i da se „skoncentriše ne na razlike, već na sličnosti u pozicijama dveju zemalja“.

„Bilo bi predivno ako bi Rusija bila u stanju da se ponaša kao normalnija zemlja. Kao zemlja koja deli zapadne vrednosti koje dele SAD, Francuska i drugi naši saveznici iz NATO“.

Posle ovih reči, ponovo se vratio na „promenu ponašanja“:

„Rusija zaista mora izmeniti svoje držanje. Mora se ponašati u skladu sa pravilima i normama, koje smo uspostavili. To je najbolji način da idemo napred. Rusija sada pothranjuje nestabilnost jer ugrožava teritorijalnu celovitost svojih suseda“.

Esper ne krije u Vašingtonu smatraju da povodom Rusije imaju specijalnu misiju:

„Naš cilj je da pokušamo da usmerimo Rusiju na bolji put na kojem ćemo moći i da delujemo zajedno i da se fokusiramo na ono u čemu se slažemo i da sarađujemo radi zajedničkog ekonomskog prosperiteta“.

Ovo je bila reakcija šefa Pentagona na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona bi „guranje Rusije od Evrope“ bilo „velika strateška greška“. Može se nagađati zbog čega je u Vašingtonu baš Esperu povereno da se ovakvom porukom istovremeno obrati i Moskvi i Parizu.

Međutim, iz svega što je rekao lako se zaključuje da bi Bela kuća htela da joj Rusija bude lojalni poluvazal i mlađi partner. A na to Vladimir Putin sigurno neće pristati. Nije ni pre 15 i 10 godina kada je Rusija bila u svakom pogledu slabija…

 

Naslovna fotografija: AFP

 

Izvor Fakti, 08. septembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u