Tramp zbog terorističkog napada otkazao pregovore o Avganistanu

U četvrtak se u oblasti Kabula dogodio teroristički napad za koji su odgovornost preuzeli talibani. Zbog toga je Tramp otkazao pregovore

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je zbog terorističkog napada u Kabulu, u kojem je ubijeno 12 osoba, među kojima i jedan američki vojnik, otkazao ranije planirane sastanke sa talibanskim liderima i avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem.

„Glavne talibanske vođe i, odvojeno, predsednik Avganistana u tajnosti je trebalo da se sastanu sa mnom u „Kamp Dejvidu“ u nedelju. Trebalo je da oni dođu večeras u Sjedinjene Američke Države. Nažalost, da bi stvorili lažni uticaj, priznali su odgovornost za napad u Kabulu, u kojem je ubijen jedan od naših vojnika i 11 drugih osoba. Odmah sam otkazao sastanak i mirovne pregovore“, napisao je američki predsednik na Tviteru.

Tramp je dodao da „ako oni (talibani) ne budu mogli da se dogovore o prekidu vatre za vreme ovih veoma važnih pregovora… Onda oni, verovatno, u svakom slučaju nemaju načina da se dogovore o značajnom sporazumu“.

U četvrtak se u oblasti Kabula Šaš Darak, gde se nalazi štab NATO, američka ambasada i vladine zgrade, dogodila eksplozija, za koju su talibani preuzeli odgovornost. Ministarstvo unutrašnjih poslova Avganistana saopštilo je da je od eksplozije poginulo oko deset osoba. Komanda operacije „Odlučna podrška“, koju NATO sprovodi u zemlji, informisala je da su „tokom borbenih dejstava“ poginula dva vojnika iz Rumunije i Sjedinjenih Američkih Država.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Rahmat Gul

 

Izvor Sputnjik, 08. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u