Ukrajina i Rusija razmenili veliki broj zarobljenika, Tramp odmah čestitao

Razmena zarobeljenika bi trebalo da da novi zamah naporima da se završi petogodišnji konflikt na istoku Ukrajine

Američki predsednik Donald Tramp pozdravio je razmenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine, rekavši da je to važan korak ka miru. Dve zemlje su oslobodile po 35 zatvorenika sa svake strane.

Tramp nije odoleo da ne tvituje o dogovoru dve zemlje.

“Rusija i Ukrajina su upravo razmenili veliki broj zarobljenika. Veoma dobre vesti, možda čak prvi veliki korak ka miru. Čestitam obema državama”, napisao je Tramp.

Razmena bi trebalo da da novi zamah naporima da se završi petogodišnji konflikt između proruskih separatista i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine, ali i da unapredi dugogodišnje loše odnose između dve države.

 

Izvor Nedeljnik, 08. septembar 2019.

MOGUĆ SASTANAK PUTINA I ZELENSKOG
Ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski su vodili telefonski razgovor nakon što su njihove dvije zemlje zamenile zarobljenike. U razgovoru su razgovarali o građanskom sukobu u istočnoj Ukrajini i mjerama za njegovo rješavanje, saopštio je Kremlj. Dvojica predsjednika su naglasila humanitarni aspekt razmene koja je izvršena sa 35 ljudi sa svake.

Oba predsjednika su se složila da je zamena važan korak ka popravljanju veza između dvije države, saopštila je pres služba Kremlja. Putin i Zelenski su razgovarali i o mogućnostima za rješavanje krize unutar Ukrajine i okončanju dugotrajnog sukoba između Kijeva i otcijepljenih republika Donjecka i Luganska.

Dvojica predsednika su takođe razgovarali o izgledima za novi sastank u formatu Normandijske četvorke koji obuhvata lidere Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke. Proces je donekle zaustavljen od 2016. godine, ali nakon izbora Zelenskog za novog predsjednika Ukrajine u aprilu 2019. Novi ukrajinski lider je pozvao lidere ovih zemalja da se ponovo sastanu. Takav događaj mora biti temeljno pripremljen da bi donijeo neke rezultate u pogledu stvarne primene Minskog sporazuma, naglasio je Putin.

Sporazumi, potpisani početkom 2015. godine, obuhvataju korake potrebne za zaustavljanje krvoprolića u istočnoj Ukrajini i reintegraciju dviju otcijepljenih republika. Iako je Normandijska četvorka u više navrata ponavljala svoju podršku sporazumu, nije postignuto ništa efikasno po pitanju pacifikacije sukoba u poslednje dvije godine i sukob slabog intenziteta se nastavlja.

 

Autor Slobodan V.

 

Naslovna fotografija: Efrem Lukatsky/AP 

 

Izvor logicno.com, 08. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u