Amfilohije kritikovao Vučića, Đurić mu uputio otvoreno pismo

Na obeležavanju 800 godina SPC u Starom Rasu, mitropolit Amfilohije je kritikovao Vučićevu politiku o KiM, a na to je reagovao Marko Đurić

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska danas, osmog septembra, saborno i molitveno, kao što su radili i naši slavni preci predvođeni Svetim Nemanjićima, u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara, proslavila je dva značajna jubileja: 1000 godina od prvog pisanog spomena Raške eparhije i osam vjekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, Preosvećena gospoda episkopi: raško-prizrenski Teodosije, žički Justin, polaško-kumanovski Joakim, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije sa sveštenstvom i vjernim narodom. Liturgiju su svojim pojanjem pratili učenici Prizrenske bogoslovije.

U liturgijskoj besjedi Presvećeni vladika Justin je kazao da je danas dan velike radosti jer su se spojila ova dva jubileja naše Crkve i to su događaji koji nama pravoslavnima daju mogućnost da se radujemo, jer i apostol Pavle kaže: Radujte se u Gospodu svagda, i opet velim: Radujte se! On je naglasio da je naša vjera, vjera radosti i svjetlosti, vjera nade u ono što nam je Gospod obećao.

Podsjetio je vladika i na naše slavne pretke, kao i novomučenika Svetoga Vukašina iz Klepaca. Pojasnio da su mučitelji uvijek prvo prijetnjama, onda laskanjem htjeli da prelaste one koji su čvrsto utemeljeni u Hristu. Naglasio je da su i sada takva vremena i uvijek će biti. Na nama je da čekamo, mišljenja je vladika, onaj veliki dan kada će nam Gospod reći: Mali slugo bio si mi vjeran u malom, nad mnogim ću te postaviti; uđi u radost Gospodara svoga“. Slava našim slavnim precima koji živote svoje dadoše za krst časni na braniku otadžbine“, poručio je Njegovo preosveštenstvo Episkop žički g. Justin.

Nakon blagosiljanja i rezanja slavskog kolača, Preosvećeni vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski g. Teodosije zablagodario je svojoj braći arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu, vjernom narodu, koji su se danas sabrali da pokažu da smo svi jedno tijelo Hristovo – Crkva Božija i da ovdje potvrdimo svoj zavjet Bogu da smo narod opredjeljen za vječni život.

Vladika je posebnu blagodarnost iskazao Svjatjejšem Patrijarhu srpskom g. Irineju koji je imao namjeru, ali nije mogao danas da bude ovdje, na ovom svetom mjestu, kao i Mitropolitu Amfilohiju koji ih, kako je istakao, „stalno posjećuje, krijepi, utvrđuje na putu jedinom koji vodi ka Hristu, vječnom životu“.

„Danas nas je ovdje sabrao Sveti Sava da proslavimo Srbe svetitelje i prosvetitelje, one koji su najbolji iz roda našega, koji su živjeli Sveto jevanđelje i podvigom prosijali, mučenički postradali, ali koji su stekli i ostavili nam ovo neprocjenjivo blago“, kazao je vladika Teodosije.

Naglasio je da su nam sveti preci predali to blago da ga sačuvamo i predamo našoj djeci, podsjetivši da upravo sve što imamo njima i dugujemo. Podsjetivši na jubileje koje danas proslavljamo – 1000 godina pomena Raške i prizrenske eparhije i 800 godina samostalnosti SPC –  vladika je naglasio da iako kao narod imamo čime da se ponosimo i pohvalimo, imamo i veliku odgovornost s obzirom na teško vrijeme u kojem danas živimo. On je kazao da nam je potrebna pomoć Božja koju očekujemo time što služimo Bogu ispunjavajući Njegovu riječ i zapovjesti – Sveto jevanđelje.

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g Amfilohije je istakao da u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla ovaj sabor traje od vremena Svete braće Kirila i Metodija i nastavlja se kroz vjekove.

Podsjetio je da su u ovoj crkvi održavani veliki sabori još za vrijeme Svetoga Simeona i Svetoga Save, da su se u njoj krstili Sveti Sava, Sveti Stefan Prvovjenčani i djeca Svetog Simeona i Svete Ane, koja su u njoj primila monaški postrig.

Mitropolit je kazao da je Crkva Svetih Petra i Pavla majka crkva svih crkava koje je gradio narod Božji, srpski, kroz vjekove. Majka crkva i Studenice i Žiče, Pećke patrijaršije i Dečana, Morače i Gračanice, i svih drugih naših hramova širom vaseljene.

„Ovo je najstariji sabor koji sabira u sebe sve sabore našeg naroda kroz vjekove i ja se nadam i ubuduće. Ako Bog da, ovdje će biti sabor, na kojem će biti i Njegova svetost naš Patrijarh i svi arhijereji naše Crkve, sličan onom, i još veći, od onoga koji je bio za vrijeme Svetoga Simeona i Svetoga Save.“

Vladika je kazao da iako ponekad zaboravimo, Stari Ras je korijen našega duhovnoga bića, jer je ovdje episkop, u vrijeme Svete braće Kirila i Metodija, od kojeg je traženo da pripadne Rimokatoličkoj crkvi to odbio, rekavši da mi pripadamo Istoku, Carigradu, Svetom gradu Jerusalimu i to opredjeljenje i traje:

„Ne samo 1000 godina, nego 1500 i više godina, to opredjeljenje naše kroz vjekove traje, nosimo časni krst i čuvamo na ovom mjestu izvornu vjeru pravoslavnu. Daj Bože da se tako i nastavi! Kosovo i Metohija i Raška su temelj bića ovoga naroda ma gdje se on nalazio“, poručio je vladika Amfilohije i dodao da ako se odreknemo tog temelja onda su odričemo sebe i svega svetoga što je ovaj narod rodio kroz vjekove, izražavajući nadu da toga neće biti.

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski je, u ime Svetoga Petra Cetinjskoga, primio kumstvo za iduću godinu za dan svih Srba svetitelja. Mitropolit je za ovaj hram koji spaja vjekove, prilažio ikonu Svetog Petra Cetinjskog podsjećajući na djela svih vladara iz loze Petrovića, naročito kralja Nikole Petrovića koji je zajedno sa kraljem Petrom Prvim Karađorđevićem oslobodio Kosovo i Metohiju 1912 -1913. godine:

„Nije bio ni kralj Nikola, kao ni oni prije njega, ne samo u Crnoj Gori, nego širom našeg naroda, koji su se odricali KiM, kao što to čine bezbožnici oboljeli od brozomore, moji montenegrinski sadašnji vladari koji su se odrekli i priznali tzv. nezavisno Kosovo. To je nešto najsramnije što se dogodilo u istoriji Crne Gore!“

Dodao je da i srbijanski predsjednik govori i traži nešto, i ako im nešto daju, oni će izdati Kosovo i Metohiju, i da je to sramota i za njega i svakoga drugoga koji se odriče svoga bića i pamćenja, svoje istorije i svetinja.

„Neka bi Bog dao da ovaj sabor drevni, nastavi da bude svesrpski i svepravoslavni sabor upravo kod ovoga Svetog hrama. Neka blagoslov Božji, blagoslov ovog sabora bude na svom našem rodu i narodu. Na mnogaja i blagaja ljeta“, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski g Amfilohije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu.

Proslava 1000 godina od prvog pisanog spomena Raške eparhije i osam vjekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve u Starom Rasu, koji je kolijevka srpske države, počela je juče u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, večernjom službom koju je služio Episkop Teodosije sa više arhijereja naše Crkve, nakon čega je održana svečana akademija.

Petrova crkva kod Novog Pazara u Rasu predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sjedište Raške episkopije.

Crkva se nalazi dva kilometra sjeverno od centra Novog Pazara, a prema do sada poznatim pisanim izvorima – potiče iz osmog vijeka, ali je vjerovatno i starijeg datuma. U drugoj hrisovulji cara Vasilija II iz 1020. godine, izdatoj Ohridskoj arhiepiskopiji, pominje se Raška episkopija koja je obuhvatala čitavu Srbiju, a sjedište episkopije je bila Crkva Svetih Petra i Pavla.

Tokom prvih godina vladavine Nemanjića, Petrova crkva u Rasu je bila mesto najznačajnijih događaja.

U njoj je ponovo, po pravoslavnom obredu, kršten veliki župan Stefan Nemanja. U Petrovoj crkvi on je predao presto svom sinu Stefanu Prvovenčanom, a na istom mjestu je i Episkop raški zamonašio Nemanju i njegovu ženu Anu. Posle sticanja crkvene samostalnosti 1219. godine, prvi srpski arhiepiskop postaje Sava Nemanjić a sjedište Srpske crkve manastir Žiča, dok sjedište Raške episkopije ostaje u Petrovoj crkvi.

„KAŽU DA NA KOSOVU NEMA NIŠTA. NEMA NIŠTA U NjIHOVOJ GLAVI“
Mitropolit Amafilohije je kritikovao one koji kosovski zavet proglašavaju „mitologijom“, navodeći da je taj zavet „ugrađen u istoriju i samo biće srpskog naroda“.

„Kažu, tamo na Kosovu nema ništa. Nema ništa u njihovoj glavi, a na Kosovu ima! Ostali su ne samo grobovi i groblja, već svetinje i narod božji, onaj najistrajniji Bogu i svetom Lazaru, da nauči i nas kako treba biti veran Bogu i svetinjama izvornim“, naveo je Amfilohije.

 

Autor Vesna Dević

 

Izvor mitropolija.com/Fakti, 08. septembar 2019.

ĐURIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO MITROPOLITU
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je otvoreno pismo mitropolitu Amfilohiju. Kako je naveo, Amfilohiju se obratio „u vezi sa teškim rečima“ koje je u jučerašnjoj besedi izneo na račun državne politike Srbije na Kosovu i Metohiji, kao i „teških i ružnih reči na račun predsednika Srbije“.

Marko Đurić je rekao da uvek polazi od razumevanja za brigu za pravoslavni narod i svetinje na Kosmetu. Kaže i da Amfilohije ima legitimno i neotuđivo pravo da iznese svoj stav ali napominje da ne može da se otme utisku da teškim rečima i klevetama čini suprotno od onoga za šta tvrdi da se zalaže.

„Reći ću Vam sasvim iskreno, rizikujući da i sam postanem meta kletvi i besa, da su Vaše reči ubojite, otrovne i teške i da se njima mogu radovati samo neprijatelji našeg naroda, kojih nije malo ni na Kosovu i Metohiji, ni u republici iz koje dolazite“, naveo je Marko Đurić.

Dodao je da Amfilohije unapred tuži i presuđuje i da izdajnikkom naziva srpskog predsednika ne zbog nečega što jeste uradio nego za nešto što on misli da bi Vučić uradio. Đurić je naveo i da se ne seća da je Amfilohije sa toliko „zlovolje“ nastupao u trenutku dok je Crna Gora napuštala državnu zajednicu sa Srbijom.

„Uz uvažavanje svega što ste učinili za opstanak Srpske pravoslavne crkve i njene svetinje u Crnoj Gori, pitam se sa kakvim ste pobudama prećutali da je država Srbija upravo pod rukovodstvom Aleksandra Vučića, dajući finansijska sredstva i podršku stručnih ustanova, potpuno ili delimično obnovila 49 crkave i manastira na Kosovu i Metohiji“, napisao je Đurić.

Napomenuo je da je Vučić odbio sve pritiske velikih sila da Srbija prizna nezavisnost Kosova i sprečio članstvo Prištine u međunarodnim organizacijima, kao i da je marljivo radio sa svojim timom i doveo do povlačenja priznanja nezavisnosti od strane 15 država.

„Da Aleksandar Vučić zaista jeste onakav kakvim ga opisujete, zbog čega bi onda upravo on bio glavna meta svakodnevnih napada svih albanskih i drugih antisrpskih političara i svih albanskih medija?“, upitao je Marko Đurić. Pozvao je Amfilohija da pomogne a ne da odmaže.

Amfilohije je prethodno u besedi u starom Rasu govorio o vezama Srba i Crnogoraca i njihovom, kako je rekao zajednikom neodricanju od Kosova. Međutim, govorio je i o predsedniku Aleksandru Vučiću.

„Ako im samo nešto daju, oni će izdati Kosovo i Metohiju – to je pre neki dan rekao ovdašnji vaš predsednik“, rekao je Amfilohije, prenosi Kossev.

„Kažu, tamo na Kosovu nema ništa. Nema ništa u njihovoj glavi, a na Kosovu ima! Ko ste vi ovde?! Ostali su ne samo grobovi i groblja, već svetinje i narod božji, onaj najistrajniji Bogu i svetom Lazaru, da nauči i nas kako treba biti veran Bogu i svetinjama izvornim“, naveo je mitropolit. Kritikovao je one koji kosovski zavet proglašavaju mitologijom navodeći da je kosovski zavet ugrađen u istoriju i samo biće srpskog naroda.

 

Naslovna fotografija: mitropolija.com

 

Izvor RTS, 08. septembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u