Groteska: PSG postavio uslove za učešće u dijalogu o izbornim uslovima

Pokret slobodnih građana izneo je dva uslova za učešće u razgovorima vlasti i opozicije i utvrdio je rok od 10 dana da se oni ispune

Pokret slobodnih građana saopštio je danas da ubuduće neće učestvovati u razgovorima vlasti i opozicije ukoliko se ne ispune dva zahteva – da se sastavi pisani dokument kojim se vlast obavezuje da će usvojiti i sprovesti preporuke stručnih organizacija, kao i da taj dokument potpišu, i time se obavežu, ministri čiji su resori nadležni za ta pitanja.

Ako ovi zahtevi ne budu usvojeni, PSG neće učestvovati u daljim razgovorima u okviru ovog dijaloga, kao i nijednog drugog bez, kako kažu, aktivnog i neposrednog učešća međunarodne zajednice, preneo je Tanjug.

U PSG-u traže da se u roku od deset dana sastavi dokument kojim će se vlast obavezati da će usvojiti preporuke koje su podnele stručne organizacije, u skladu sa preporukama Oebsa i ODIHR, a koje se odnose na medijsku zastupljenost opozicije na RTS i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, finansiranje kampanje, sprečavanje funkcionerske kampanje, rad REM-a i RIK-a i sređivanje biračkog spiska.

Takođe, traže da se na sledeći sastanak vlasti i opozicije pozovu ministri čiji su resori nadležni za sprovođenje usvojenih preporuka, a koji bi se potpisom obavezali da će to ispoštovati. Tako u PSG-u traže da ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević potpisima preuzmu političku odgovornost za ispunjenje preporuka.

 

Naslovna fotografija: Tanjug

 

Izvor Politika, 09. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u