Le Drijan: Evropa nikada neće biti bezbedna, bez čvrstih odnosa sa Rusijom

„Želeli bismo da se u najbliže vreme u Parizu organizuje novi sastanak na najvišem nivou u okviru ’normandijskog formata‘“, dodao je on

Francuska želi da se što pre u Parizu održi sastanak u „normandijskom formatu“ (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina) povodom situacije u Ukrajini, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.

„Želeli bismo da se u najbliže vreme u Parizu organizuje novi sastanak na najvišem nivou u okviru ’normandijskog formata‘“, rekao je Le Drijan na zajedničkoj pres-konferenciji sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

On je takođe dodao da bi Pariz i Moskva trebalo zajedno da rade na arhitekturi strateške stabilnosti u Evropi. „Obavezno moramo da radimo na obnavljanju strateške stabilnosti u Evropi, kako bismo stvorili novu arhitekturu, koju je predložio francuski predsednik, jer Evropa nikada neće biti bezbedna, ukoliko ne budemo imali jasne i čvrste odnose sa Rusijom“, zaključio je francuski ministar.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da za sada nije određen precizan datum za održavanje samita u „normandijskom formatu“, ali se razume potreba za skorom organizacijom sastanka, kao i da su potrebne pripreme. Sastanci se održavaju u Moskvi u okviru 12. zasedanja rusko-francuskog Saveta za saradnju u oblasti bezbednosti u formatu „2+2“.

 

Naslovna fotografija: AFP

 

Izvor Sputnjik, 09. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u