P. Vasiljević: Srbija, EAEU i uznemireno licemerje Evropejaca

Srbija je već politički profitirala samo od najave sporazuma sa Evroazijskim blokom jer ovakav stepen licemerja odavno nismo videli

Na objavu da će zvanični Beograd 25. oktobra potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom kao opareni su skočili ljuti čuvari evropskog puta Srbije – briselski i domaći.

Ti dobronamerni vodiči kroz tunel ka svetlosti EU praktično nam poručuju:
„E, taman smo mislili da vas primimo u evropsku porodicu, a vi se okrećete Rusiji, koja vas koči na putu ka slobodi i blagostanju“!?

KAKO JE POČELO
Čim je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko najavio potpisivanje sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), Evropska komisija je, brže bolje, saopštila da će Srbija morati da raskine taj sporazum čim uđe u EU.

Potom je predsednik Spoljnopolitičkog komiteta u Evropskom parlamentu Dejvid Makalister lansirao inovativnu ideju – da Srbija odmah sa evroazijatima precizira klauzulu o otkazivanju sporazuma nakon što pristupi EU.

Pojavio se iznebuha i nezaobilazni Miroslav Lajčak sa porukom da je potpisivanje sporazuma Srbije sa „proruskom grupacijom“ zbunjujuće i da se ne može ići u dva pravca istovremeno.

Među srpskim evroatlantskim dogmatama, u nastupu panike prednjačio je Vuk Drašković sa „upozoravajućom“ porukom – da se ne ide u EU preko Moskve, da je Srbija sada praktično izabrala Evroazijsku uniju umesto EU i da joj preti da postane balkanska Venecuela i Sirija…

UZNEMIRENO LICEMERJE
Ako sve ekonomske koristi ovoga puta stavimo u stranu, Srbija je već politički profitirala samo od najave sporazuma sa Evroazijskim blokom.

Jer, ovakvo ogoljavanje briselske konfuzije i ovaj stepen bespomoćnog cinizma i uznemirenog licemerja u redovima Evropejaca – odavno nismo videli. Dakle, strani i domaći prodavci evropske budućnosti ovoga puta su obrnuli teze kao u teatru apsurda.

OD HAGA DO KOSOVA – KRIVA JE RUSIJA
Njihove poruke su briljantno nadrealne. Oni hoće da nam kažu: Posle 19 godina ispunjavanja svih živih uslova i ucena – od Haga do Kosova – sada je Rusija kriva što Srbija ne ulazi u EU.

Nije bitno što su vodeći ljudi Evrope direktno poručili da se ne nadamo proširenju Unije na jedan duži vremenski period, evropski put Srbije u stvari zaustavlja Moskva.

Tačnije – nije vam mesto u EU, ali ne smete ni da potpišete sporazum sa Evroazijskom unijom 25. oktobra 2019. godine, jer vas tako Rusija sprečava da uđete u EU jednog lepog, sunčanog dana.

Kao da devojka odgovori proscu na kolenima:

„Neću se nikada udati za tebe, ali ne smeš da pogledaš nijednu drugu, jer se tek tada neću nikada udati za tebe“…

SLEDI NOVA FAZA LUDILA
Samo možemo da pretpostavimo kakva bi mogla da bude sledeća faza evroatlantskog ludila prema Srbiji. Možda će uskoro da nam poruče: Za stanje školstva u Srbiji kriva je Rusija, iako ste primenili evropsko-bolonjsku reformu.

Za stanje u pravosuđu kriva je Moskva, iako ste se striktno pridržavali odluka Venecijanske komisije, kao dela sistema EU. Za sliku u finansijskom sektoru odgovorna je Ruska federacija, iako se 20 godina držite preporuka MMF i Svetske banke.

Za stanje ljudskih prava i medijskih sloboda odgovorna su pravoslavna ruska braća, iako ste sve zakone prepisali iz EU, a zapadnim medijima ni broja se ne zna, u odnosu na jedan ruski Sputnjik.

I ima još primera u svim oblastima života – našu vojsku su u protekle dve decenije potpuno reformisali NATO standardi, a ne ruski migovi i helikopteri… Svejedno, Rusi su krivi jer se militarizujemo, „zveckamo oružjem“ i tako pretimo susedima…

Još nešto se ovih dana provlači kao „argument“ protiv potpisivanja sporazuma sa EAEU, a to je da Srbija višestruko više izvozi u EU i da je praktično ekonomski zavisna od nje. Priznajemo, to je tačno. Ali, zato nam i jeste ovako.

A sigurno može mnogo bolje. Zato, potpis 25. oktobra sa Evroazijskom unijom, pa da vidimo – možda nas hitno i preko reda prime u EU. Jer, mnogo su se uznemirili.

 

Autor Predrag Vasiljević

 

Naslovna fotografija: Kremlin Pool/Alamy Stock Foto

 

Izvor Sputnjik, 07. septembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u