Pobeda SNS u Medveđi, odziv 67,6 odsto

Prema prvim preliminarnim rezultatima koaliciji SNS-SPS-JS pripašće 18 od 25 odborničkih mesta u Skupštini opštine

Na izborima za odbornike Skupštine opštine Medveđa u nedelju najveći broj glasova osvojila je koalicija Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije kojoj je pripalo 64,79 odsto glasova svih birača koji su u nedelju izašli na birališta. Prema podacima Opštinske izborne komisije na 28 biračkih mesta glasalo je 67,6 odsto građana od 6.595 birača koji su upisani u jedinstveni birački spisak.

Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je saopštila Opštinska izborna komisija koaliciji SNS-SPS-JS pripašće 18 od 25 odborničkih mesta u Skupštini opštine. Koalicija dve albanske partije sa sedištem u Bujanovcu odnosno Preševu, Alijanse za promene i Demokratske partije Bujanovca, koja je osvojila 9,19 odsto glasova imaće dva odbornika, kao i Srpska radikalna stranka sa 7,15 odsto osvojenih glasova, dok će ostale izborne liste u novom sazivu Skupštine opštine biti zastupljene sa po jednim odborničkim mandatom. Partija ujedinjenih penzionera Srbije osvojila je 5,95 odsto glasova, Grupa građana „Srpska desnica“ 6,52, a Partija za demokratsko delovanje, koja okuplja albansko biračko telo, 6,4 odsto glasova.

– Izborni proces se odvijao bez problema. Nemamo saznanja o eventualnim nepravilnostima prilikom glasanja koje bi mogle da ugroze regularnost izbora niti je takvih prijava bilo tokom izbornog dana – kazao je Ivan Kostić, predsednik Opštinske izborne komisije i dodao da će se o eventualnim prigovorima odlučivati u skladu sa zakonom.

Aktuelni predsednik opštine Nebojša Arsić i prvi na listi koalicije SNS-SPS-JS ističe da su građani Medveđe napravili pravi izbor i uzeli budućnost u svoje ruke.

– Građani su na pravi način vrednovali naše rezultate i dali nam podršku da nastavimo sa poslom koji smo započeli još brže i efikasnije. Cilj nam je da što pre izađemo iz kruga nerazvijenih lokalnih zajednica, a da našim građanima omogućimo da ostanu u Medveđi i da ovde grade svoju i budućnost svoje dece – istakao je Arsić.

Za 25 mesta u odborničkim klupama Skupštine opštine Medveđa nadmetalo se 110 kandidata odnosno šest izbornih listi političkih stranaka, koalicija odnosno grupa građana. Stranke okupljene u „Savez za Srbiju“ u Medveđi nemaju svoje opštinske odbore, a predstavnici tih stranaka nisu učestvovali na izborima jer smatraju da uslovi za njihovo odvijanje nisu bili ravnopravni.

GLASANjE I POD SVEĆAMA
Zbog nevremena i grmljavine pojedini planinski delovi Medveđe ostali su bez struje, pa je glasanje u nekim selima okončano pod svetlošću sveća. S obzirom na to da nestanak struje u Medveđi nije retkost Opštinska izborna komisija je, uz izborni materijal, biračkim odborima poslala i sveće. Izbore u Medveđi, prema nezvaničnim informacijama, pratio je i OEBS, ali njihovi predstavnici nisu bili u kontaktu sa Opštinskom izbornom komisijom.

 

Autor I. Mitić

 

Naslovna fotografija: Tanjug

 

Izvor Večernje novosti, 08. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u