Završeni lokalni izbori u Rusiji, Rojters tvrdi da je JR izgubila većinu u Moskvi

Prvi rezultati izbora u Moskvi pokazuju da Jedinstvena Rusija ima za trećinu manje poslaničkih mesta nego što je imala do sada

Glasanje na lokalnim izborima u Rusiji završeno je na čitavoj teritoriji zemlje, a prosečna izlaznost premašila je 2018. godinu, izjavila je šefica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.

Prema njenim rečima, izlaznost do 18 sati bila je 33,75 odsto, odnosno oko 1,5 odsto više nego prošle godine, prenosi Tass. Najveća izlaznost zabeležena je u gradu Magas u republici Ingusetiji – 73,5 odsto, dok je najmanja zabeležena u gradu Blagoveščenk – 15,08 odsto.

Odmah nakon zatvaranja biračkih mesta oglasio se ruski premijer i lider partije Jedinstvena Rusija Dmitrij Medvedev, koji je rekao da prema izlaznim anketama njegova stranka ostaje vodeća politička snaga u Rusiji, prenosi portal Sputnjik.

„Sudeći prema informacijama koje nam stižu sa Dalekog istoka i iz Sibira, Jedinstvena Rusija ostaje vodeća politička snaga u našoj zemlji”, rekao je on. U Rusiji su danas održani lokalni izbori u 85 regiona širom zemlje, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 08. septembar 2019.

ROJTERS: JR IMA ZA TREĆINU MANjE POSLANIČKIH MESTA
U Rusiji su održani lokalni izbori, na kojima su građani birali regionalne i lokalne vlasti, kao i poslanike za upražnjena poslanička mesta u Državnoj dumi. Jedinstvena Rusija ostaje vodeća politička snaga u našoj zemlji, rekao je premijer Dmitrij Medvedev.

Odmah nakon zatvaranja biračkih mesta oglasio se ruski premijer i lider Jedinstvene Rusije Dmitrij Medvedev, koji je rekao da prema izlaznim anketama njegova stranka ostaje vodeća politička snaga u Rusiji.

„Sudeći prema informacijama koja nam stižu sa Dalekog istoka i iz Sibira, Jedinstvena Rusija ostaje vodeća politička snaga u našoj zemlji“, rekao je Medvedev.

Agencija Rojters, pozivajući se na RIA Novosti, prenosi da prvi rezultati izbora za gradski parlament u Moskvi pokazuju da Jedinstvena Rusija ima za trećinu manje poslaničkih mesta nego što je imala do sad.

Na prošlim izborima Jedinstvena Rusija osvojila je 28 poslaničkih mesta, od ukupno 45, i tako imala apsolutnu većinu u Moskvi. Za samostalno formiranje vlasti potrebno je najmanje 26 mandata, pišu mediji. Još uvek nema zvaničnih rezultata izbora za gradski parlament u Moskvi.

Opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji nije mogao da učestvuje na izborima, pozvao je svoje simpatizere da na izborima u moskovskom regionu glasaju za neke druge kandidate i partije, sve sa ciljem da vladajuća partija ima što manje glasova.

Komunistička partija osvojila je 13 poslaničkih mesta u odnosu na pet mandata koliko su osvojili na prethodnim izborima. Lokalni izbori održani su u 85 regiona širom zemlje, a izbori za moskovsku Dumu posebno su važni zbog predstojećih parlamentarnih izbora 2021. godine.

 

Naslovna fotografija: Pavel Golovkin/Associated Press

 

Izvor Sputnjik/Rojters/RTS, 09. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u