Kosačov: Rusija zabrinuta zbog hapšenja „rusofila“ u Bugarskoj

Prema njegovim rečima, Moskva će se služiti svim raspoloživim sredstvima kako bi im pružila zaštitu

Šef Komiteta Saveta federacije Rusije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov izjavio je da je Moskva zabrinuta zbog hapšenja aktivnih pristalica prijateljskih odnosa sa Rusijom u Bugarskoj, ali i da će Gornji dom Parlamenta Rusije učiniti sve kako bi ih zaštitio.

Prema njegovim rečima, Moskva će se služiti svim raspoloživim sredstvima kako bi im pružila zaštitu – diplomatskim, političkim i javnim, a ukoliko bude bilo prikladno – i pravnim.

Kosačov je takođe pozvao i međunarodne organizacije da same ocene hapšenja pripadnika bugarskog pokreta „Rusofili“. On je naveo da odlično poznaje te ljude i da je sa njima mnogo toga uradio pre svega u okviru Livadijskog foruma, koji se svake godine organizuje na Krimu.

Podsetimo, bugarske vlasti uhapsile su sekretara pokreta „Rusofili“ Jurija Borisova zbog špijunaže, a ako bude optužen preti mu od pet do 15 godina zatvora.

Nacionalni pokret „Rusofili“ je registrovan u Sofiji 2003. godine kao nevladina organizacija, a bavi se razvojem odnosa između Bugarske i Rusije i očuvanjem istorijskih i kulturnih tradicija.

 

Naslovna fotografija: Tviter

 

Izvor Sputnjik, 10. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u