Bolton je otpao, šta sad?

Trampu je potreban savetnik koji je voljan da se uključi u pragmatične pregovore i spreman za neprijatno, ali neophodno pogađanje

Džon Bolton je sve ono što ne želite da savetnik za nacionalnu bezbednost bude – tvrdoglav poput nosoroga, lukav poput zmije i opasan poput škorpije.Bolton ima ekstremno crno-beli pogled na svet: ako niste saveznik Sjedinjenih Država, vi ste neprijatelj kome treba čizma za vratom u obliku američkih vojnih snaga ili ekonomskih sankcija. Strateške posledice drugog i trećeg reda u Boltonovom umu nisu prepreka. Zašto biste prolazili kroz ponižavajući spektakl pregovora kada jednostavno možete bombardovati iranska nuklearna postrojenja ili nasilno svrgnuti Kimov režim?

DIPLOMATIJA JE ZA SLABIĆE
Na kraju krajeva, diplomatija je za slabiće, beskičmene birokrate Stejt departmenta i mirotvorce. Ako šef insistira na diplomatiji, onda zahtevajte mesec, zvezde i još ponešto pre nego što ponudite dragoceno popuštanje sankcija.

Džon Bolton je svoju karijeru izgradio na rušenju sporazuma o kontroli naoružanja, ili bilo kakvih drugih sporazuma. I za to nema opravdanja. Zaista, on ponosno ističe svoje poglede, smatrajući svakoga ko se ne slaže sa njim ili ko nije na njegovom nivou izdajnikom. Pre nego što se Bolton pridružio Trampovoj administraciji kao savetnik za nacionalnu bezbednost, kratko je bio ambasador u Ujedinjenim nacijama i državni podsekretar za kontrolu naoružanja, gde je pokušao da ukloni obaveštajnog analitičara zbog neslaganja sa njegovim stavom o navodnom kubanskom programu biološkog oružja.

Zbog svega ovoga, mnogi od nas su bili zabrinuti i zbunjeni kada je predsednik Tramp prošle godine upitao Boltona da postane njegov savetnik za nacionalnu bezbednost. Nemoguće je imati dublja neslaganja oko spoljne politike nego što su ih imali njih dvojica. Iako se i jedan i drugi podsmehuju Ujedinjenim nacijama i uopšte međunarodnim organizacijama, njihovi stavovi se razilzaze na nekim od najkrupnijih pitanja. Bolton bi radije razneo Iran nego što bi razgovarao sa njegovim liderima, što je angažman za koji je Tramp više puta rekao da će biti i više nego srećan da ga razmotri (možda već sledeće nedelje na zasedanju Generalne skupštine UN-a).

Džon Bolton kao ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama obraća se Savetu bezbednosti UN na sednici o Bliskom istoku, Njujork, 21. jul 2006. (Foto: STAN HONDA/AFP/Getty Images)

Po pitanju Venecuele, čini se da Tramp posustaje sa zbacivanjem Nikolasa Madura sa vlasti, iako Bolton Karakas naziva delom „trojke tiranije“. Boltonova opsesija da se Severna Koreja denuklearizuje jedinm potezom – što je pristup koji se Trampu obio o glavu tokom njegovog drugog susreta sa Kim Džong Unom u februaru – pre će dovesti do okončanja diplomatskog angažmana između dve zemlje nego do okončanja programa nuklearnog naoružanja Pjongjanga (za šta su sve manji izgledi, ako su ikad i postojali).

KAKAV SAVETNIK TREBA TRAMPU?
Tramp se umorio od Boltona na isti način kao što se umorio od drugih članova osoblja. Reks Tilerson, Džejms Matis, Stiv Benon, Rajns Priubs, H. R. Mekmaster i Džon Keli – svi oni su se nekada dopadali predsedniku, da bi na kraju bili otpušteni ili primorani da daju ostavku. Bolton, bodljikav kao bodljikavo prase u ophođenju prema kolegama, dugo je Trampu bio pod kožom. En-Bi-Si njuz izveštava da su njih dvojica imali žestoku raspravu iza zatvorenih vrata noć pre Boltonove ostavke.

Međutim, šta god da je razlog Boltonovog odlaska, to je daleko manje relevantno od pitanja šta će Tramp sada raditi. On će naredne nedelje objaviti ime novog savetnika za nacionalnu bezbednost, a po vašingtonskim kuloarima se već nagađaju imenima.

Ne znamo ko će biti Boltonova zamena, ali znamo šta on (ili ona) treba da uradi: da odbaci većinu ideja prethodnog režima i započne sa izradom strategija koje zapravo imaju šansu za uspeh.

Trampu je potreban savetnik koji je voljan da se uključi u pragmatične pregovore i spreman za neprijatno, ali neophodno pogađanje. Potreban mu je neko ko će mu pomoći da okonča ratove – poput osamnaestogodišnjeg sukoba u Avganistanu – koji se nastavljaju bez cilja i svrhe.

Potreban mu je neko ko će ljude u administraciji pozvati na odgovornost kada odbiju da sprovedu politiku koja je odobrena u međuinstitucionalnom procesu. I iznad svega, on ili ona bi trebalo da budu uzdržani i da razmotre sve opcije onda kada Beltvej glasno zahteva hitnu akciju.

Donald Tramp u prisustvu Džona Boltona na konferenciji za medije tokom Samita G-7 u Kvebeku, 9. jun 2018.

Sve ovo će biti lakše bez Boltona u timu.

 

Danijel R. Depitris je spoljnopolitički analitičar, koluminsta Rojtersa i čest saradnik časopisa Američki konzervativac.

 

Preveo Radomir Jovanović

 

Izvor The American Conservative

Svet
Pratite nas na YouTube-u