Hongkonška berza želi spajanje sa Londonskom berzom

Spajanjem bi se ojačalo poslovanje obe kompanije, bolje bi se pozicionirale na tržištima i u drugim geografskim zonama, navodi se u saopštenju

Operater Hongkonške berze, kompanija „Hongkong eksčejndž end kliring limited“ (HKEX), dostavila je ponudu Londonskoj berzanskoj grupi (LSE) za spajanje. To je u sklopu sporazuma, kojim je vrednost LSE procenjena na 29,6 milijardi funti (36,6 milijardi dolara).

„Upravni odbor HKEX smatra da su dve kompanije veoma komplementarne, zbog čega se raduje saradnji sa nadležnim vlastima kako bi se otvorio put ka realizaciji transakciji“, navodi se u saopštenju operatera Hongkonške berze.

Spajanjem bi se ojačalo poslovanje obe kompanije, bolje bi se pozicionirale na tržištima i u drugim geografskim zonama, a tržišnim učesnicima i investitorima bi bila ponuđena neverovatna povezanost na globalnom tržištu, dodaje se u saopštenju.

Iz HKEX poručuju i da će transakciju finansirati kroz kombinaciju raspoložive gotovine i putem novih kreditnog mehanizma, prenosi „CNBC“. Odmah nakon najnovije vesti, akcije LSE su skočile za čak 8,5 odsto, da bi nešto kasnije izgubile deo prvobitnih dobitaka. HKEX je već vlasnik i operater Londonske berze metala, koju je kupio 2012. godine za 1,4 milijarde funti.

 

Naslovna fotografija: Reuters

 

Izvor Sputnjik, 11. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u