Češki premijer Babiš: Spreman sam na debatu o povlačenju priznanja Kosova

„Sačekaću tu debatu, a zatim ću zauzeti neki stav o tome“, rekao je premijer Babiš novinarima

Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je da je spreman da debatuje s predsednikom te države Milošem Zemanom o eventualnom odustajanju Češke od priznanja Kosova.

„Više bih voleo debate na tu temu kada bude sastanak o našim spoljnopolitičkim odnosima, odnosno, da se sastanu predsednik države, predsednici oba doma parlamenta, premijer, šef diplomatije i ministar policije. Tu se ne podudaraju stavovi. Sačekaću tu debatu, a zatim ću zauzeti neki stav o tome“, rekao je premijer novinarima.

Predsednik Češke je, nakon što je doleteo u Beograd, gde je boravio u zvaničnoj poseti, 10. septembra rekao da ne voli Kosovo, da ga ne smatra demokratskom državom i da, naprotiv, veoma voli Srbiju.

„Dopustite mi da kažem lično, ali samim tim jače mišljenje, da država na čijem se čelu nalaze ratni zločinci ne pripada zajednici demokratskih država“, rekao je Zeman.

Na pitanje da li bi Češka mogla da ukine priznanje Kosova (o čemu je odluku donela 2008. godine), Zeman je rekao da bi voleo da o tome razgovara na narednom savetovanju najvišeg češkog rukovodstva, kroz mesec dana.

Prvi potpredsednik Vlade Češke i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček je podsetio da je češka spoljna politika u nadležnosti kabineta ministara. „Stav gospodina predsednika o Kosovu je odavno poznat. Bilo kakvi dalji koraci su, međutim, u nadležnosti Vlade“, rekao je Hamaček, a preneo Sputnjik.

 

Naslovna fotografija: Vladimir Simicek/AFP via Getty Images

 

Izvor Sputnjik/B92, 12. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u