Vučić: Vatikan ne menja stav po pitanju KiM, voleo bih da papa poseti Srbiju

zvaničnom saopštenju Svete stolice posle sastanka navodi se da su se sagovornici dotakli teme unutrašnjih odnosa, kao i koraka na evropskom putu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoje pozicije i po pitanju Kosova i Metohije.

„To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane“, rekao je Aleksandar Vučić upitan koliko je, posle sastanka sa papom Franciskom, siguran da Vatikan neće promeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednik je rekao da Vatikan želi razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca. Detalje papinog stava nije iznosio, poštujući pravila vatikanske diplomatije i protokola. Vučić je preneo da je papi govorio o KiM i srpskim svetinjama, teškom položaju naroda, pokušaju da se dođe do kompromisnog rešenja i o neophodnosti popravljanja odnosa Srba i Hrvata.

Ističe da je veoma bitna uloga Svete stolice u razgovorima o budućnosti koje moraju da imaju Srbi i Hrvati i dodaje da mu je državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolino, preneo o čemu je nedavno razgovarao sa hrvatskim rukovodstvom.

„Jasno je svima da nas istorija i prošlost dele, da imamo potpuno drugačiji pogled na ono što se dešavalo… Plašim se da ćemo, ako ne budemo odgovorni i ako budemo govorili o prošlosti, sve druge ojačati, a sebe oslabiti. Ako želimo da ostanemo na svojim ognjištima, moraćemo da poštujemo više jedni druge“, rekao je Vučić.

„RAZGOVOR TRAJAO DUŽE, IMALI SMO MNOGO TEMA“
Istakao je da je razgovor sa papom Franciskom u Vatikanu trajao duže nego što je bilo predviđeno, da su imali mnogo tema, ali je napomenuo da javno neće pričati o onome što mu je papa govorio.

„Imao sam sreće što sam mogao da razgovaram sa papom Franciskom, mnogo toga sam naučio pametnog i dobrog čuo. Video sam brigu za sve ljude koji žive na Balkanu, građane Srbije, ljude u Srbiji“, rekao je Vučić.

Ukazao je i da je sa papom pričao o položaju katoličke zajednice u Srbiji, tokom čega je, kaže, posebno istakao položaj Beogradske nadbiskupije i koliko naporno radi i koliko poštovanja uživa Stanislav Hočevar.

„Mnogo toga se radi i po pitanju restitucije, ostalo je puno posla i kad je reč o porezima na imovinu“, rekao je Vučić i dodao da su među katolicima najbrojniji Mađari. Istakao je da Srbija poštuje njihova prava i da teži da ih unapređuje. „Mislim da su i oni time zadovoljni, a ja verujem da možemo još da uradimo“, dodao je Vučić.

Vučić je rekao i da je papi doneo prigodan poklon, za koji je smatrao da je primeren i da na određeni način ukazuje na srpsku istoriju i današnje probleme, a koji papa nema u svojoj kolekciji.

„Ja sam dobio poklone i oni će stajati u Predsedništvu, a od Njegove eminencije gospodina Parolina sam dobio posebno pero… Hoću li ja ili neko od mojih naslednika imati priliku da tom olovkom nešto tako važno potpiše, ostaje da se vidi“, rekao je Vučić Istakao je da je veoma srećan što je u Vatikanu mogao da čuje lepe reči o Srbiji.

VUČIĆ O ZEMANOVOJ INICIJATIVI
Vučić je rekao da ne treba imati prevelika očekivanja da Češka može tako lako promeniti svoj stav oko priznanja Kosova.

„Mi bismo to voleli, ali ne mislim da je realno“, rekao je Vučić novinarima u Vatikanu na konstataciju da je češki premijer Andrej Babiš rekao da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom i ostalim institucijama razgovara o pitanju povlačenja priznanja Kosova.

„Nemojmo da podižemo očekivanja našeg naroda. Beskrajno hvala našim češkim prijateljima. Znam koliko poštuju i vole Srbiju, ali nemojte da pravimo od Zemana nešto, pa da, ako ne bude došlo do takve odluke, od njega pravimo neprijatelja koji nije bio nešto spreman da uradi“, rekao je Vučić.

Istakao je da zna koliko Česi poštuju i vole Srbiju, da su iskreni naši prijatelji, ali da države ne mogu da rade takve stvari tako lako, posebno ako se nalaze u nekom određenom bloku. Ponovio je da ne treba previše očekivati.

Upitan za „političku ofanzivu“, koju je pokrenuo i dolaskom u Vatikan, Vučić je naveo da novinari vole da govore o „ofanzivama“, a da su ove posete njegov posao i redovna borba za našu zemlju, što će nastaviti da radi. „Borićemo se i dalje i verujem da ćemo za ljude uraditi mnogo dobrih stvari u budućnosti“, dodao je Vučić.

„USPORAVANjE NEMAČKE PRIVREDE POGODIĆE SVE“
Predsednik je ocenio da će usporavanje evropske privrede, posebno Nemačke, sigurno uticati i na Srbiju, ali ističe da naša država radi na povećanju stope rasta domaće ekonomije kako bi se ublažile posledice potencijalne recesije u nekoliko evropskih zemalja.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da Srbija razmišlja o tome kako da odgovori na pitanje preteće recesije u nekim evropskim ekonomijama.

„Razmišljamo i bićemo pogođeni“, rekao je Vučić komentarišući tako stavove nekadašnje vlasti koja je, u vreme globalne recesije 2007, 2008, 2009, tvrdila da će našu zemlju finansijska kriza zaobići, jer nismo integrisani u evropsku ekonomiju.

Svaki pad industrijske proizvodnje i svako zaustavljanje rasta u Nemačkoj pogodiće i Srbiju, naglasio je predsednik.

„Imamo najveći broj nemačkih kompanija, gotovo 70.000 zaposlenih u nemačkim kompanijama. Naš izvoz je najveći u Nemačku, zatim Italiju… Kako očekujete da nas ne pogodi?“, upitao je predsednik i dodao da država radi sve što može kako bi se obezbedio kontinuiran rast.

Uveren je da će na ove probleme naša država uspeti da odgovori, kako je rekao, na najbolji mogući način.

„Ne mogu da govorim o onima koji su nam napravili rast od minus 3,1 tako da ne želim da se poredim uopšte sa njima, takve izjave nisam davao, niti mogu da dajem“, rekao je Vučić.

VUČIĆ: VOLEO BIH DA PAPA POSETI SRBIJU
Vučić je izjavio da bi voleo da papa poseti Srbiju, ali je podsetio da je za to potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

Na pitanje novinara da li je razgovarao sa poglavarom  Rimokatoličke crkve o dolasku u Srbiju, Vučić je rekao: „Vi ste pitali mene kao predsednika Srbije i ja bih voleo da papa poseti Srbiju, ali za to je potrebna saglasnost SPC, kao što znate, tako da je to pitanje za našu crkvu.“

Dodao je da je preneo pozdrave papi od našeg patrijarha Irineja i da će po povratku preneti pozdrave pape patrijarhu Irineju. Predsednik je rekao da papa izuzetno ceni našeg patrijarha i da mu je to tokom razgovora u dva ili tri navrata ponovio.

ISKAZANO ZADOVOLjSTVO DORBIM ODNOSIMA SRBIJE I VATIKANA
U toku srdačnih i otvorenih razgovora predsednika Vučića i pape Franciska iskazano je zadovoljstvo zbog dobrih bilateralnih odnosa Svete stolice i Srbije, prenosi „Ansa“, navodeći da zvanične objave o razgovorima o Kosovu nije bilo.

U zvaničnom saopštenju Svete stolice posle sastanka navodi se da su se sagovornici dotakli teme unutrašnjih odnosa, kao i koraka na evropskom putu, u procesu evropskih integracija, prenosi italijanska agencija.

Dodaje se da su u razgovoru Vučića i pape pomenute i regionalne teme od zajedničkog interesa, a posebna pažnja posvećena je važnosti plodonosne saradnje među narodima, u cilju promovisanja mira i pozitivne uloge religija u procesu pomirenja.

„VEČERAS ILI SUTRA SE SASTAJAEM SA LjUDIMA IZ BRISTOLA“
Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će se, po povratku iz Vatikana, već večeras ili sutra ujutru sastati sa ljudima koji žive u hotelu „Bristol“, kako bi pokušao da reši njihov problem.

„Treba da rešavamo probleme običnih ljudi. Ako stignem možda i večeras, ako ne, onda ujutru“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Vatikanu.

PAPA I VUČIĆ RAZMENILI POKLONE
Papa Francisko primio je u posetu predsednika Srbije, a sastanak je trajao oko pola sata, javlja italijanska novinska agencija Ansa. Kako su preneli prisutni na sastanku, među poklonima koje je predsednik Srbije uručio poglavaru Rimokatoličke crkve je i knjiga o Crkvi Svetog Nikole, koja se nalazi na Kosovu i Metohiji.

Po izveštavanjima srpskih medija prethodnih dana, misija odlaska predsednika Srbije u Vatikan bila je da traži od Svete stolice da ne prizna nezavisnost Kosova, navodi Ansa. Poklon papi, ističe agencija, potvrđuje ovu opredeljenost.

Na kraju konferencije, predsednik Vučić je prisutnim novinarima rekao da ne može da prenese sadržaj sastanka sa papom, ali je istovremeno izrazio zadovoljstvo susretom.

„Bergoljo“ (svetovno ime pape) je predsedniku Srbije uručio medalju Anđela mira i osnovna dokumenta pontifikata, među kojima „Dokument o ljudskom bratstvu“, potpisan prilikom putovanja u Abu Dabi, a poglavar Svete stolice je potvrdio, kako prenose prisutni na „razmeni poklona“, potrebu da ne bude napada između hrišćana i muslimana, navodi italijanska agencija.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Tanjug/Dimitrije Gol

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. septembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u