Dojče vele: Da li Ursula fon der Lajen flertuje sa populizmom?

Nova šefica Evropske komisije je osmislila moto „Zaštita našeg evropskog načina života“ za resor migracije. Šta misli pod time?

U resoru Migracije, Ursula fon der Lajen je postavila moto „Zaštititi to što čini Evropu“. Nova, još nepotvrđena predsednica Evropske komisije, moraće da objasni Evropskom parlamentu šta pod tim podrazumeva.

Oblast o kojoj je reč ima skromno ime „Migracija, unutrašnji poslovi i građanstvo“. Ali od početka izbegličke krize komesar Dimitris Avramopiulos je upravo u svom delokrugu jedva dolazio do daha. Za njegovog naslednika, takođe Grka Margaritisa Šinasa Ursula fon der Lajen je smislila nešto visokoparno.

Njegov resor bi trebalo da se zove „Zaštititi to što čini Evropu“. Na engleskom je formulacija još jasnija: „Protecting our European way of life“ – doslovno „Zaštita našeg evropskog načina života“. Šta ovim konkretno misli nova šefica Evropske komisije?

KRITIKA U EVROPSKOM PARLAMENTU
Trajalo je nekoliko dana dok su svi u Briselu sažvakali nov naziv. Ali od vikenda je kritika sve glasnija. Šef poslaničke grupe Zelenih u Evropskom parlamentu je izjavio: „Sa formulacijom ’Zaštita našeg evropskog načina života’ počelo je da se igra po notama ekstremnih desničara, naročito u odnosu na migraciju“. Filip Lamberd zahteva od Ursule fon der Lajen da iznese bolji predlog na sastanku šefova poslaničkih klubova naredne nedelje. On taj postupak smatra „apsolutnim skandalom“.

Poslanici iz levog centra zahtevaju preimenovanje resora, a i dosadašnji šef Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da nije srećan zbog takvog izbora naziva. „Prihvatiti one koji dolaze izdaleka, jeste deo evropskog načina života“, rekao je Junker. On je dodao da taj evropski način života znači i to „da morate da poštujete drugoga bez obzira koju boju kože ima i iz koje države potiče“.

POPULIZAM NA GLAVNOJ BINI?
Iako Junker smatra predloženi naziv problematičnim, Ursula fon der Lajen ne odustaje tako lako: „Nemam da obelodanim ni promenu naziva, ni bilo koju promenu“. Dodala je da neće biti brzih odluka. Ali u Evropskom parlamentu raste pritisak, a s njim šefica Evropske komisije mora da neguje dobar odnos ako želi da pridobije većinu za svoju politiku.

Kritika se čuje čak i iz zemalja koje dovode u pitanje vrednosti i pravila Evropske unije. Mađarsku liberalnu poslanicu Katalin Čeh formulacija podseća na jezik Viktora Orbana. „Ne možete pobediti populizam tako što ćete ga proglasiti za mejnstrim“, kaže ona.

Njena holandska koleginica Sofi Intveld čitavu tu stvar prokomentarisala je rečima da Evropa počiva na stvarima kao što je pravo pojedinaca da izabere svoj način života. „Za to nam nije potreban komesar Evropske unije, hvala lepo! Zaključak da se Evropljani moraju zaštititi od kultura koje dolaze spolja je groteskan i trebalo bi da odbacimo taj način tumačenja“.

PRAZNOSLOVLjE U OPISU ZADATAKA
U pismu novom komesaru njegov delokrug se opisuje ovako: „Da bi se zaštitio naš evropski način života, potrebno je da su uposlenici sposobni da opstanu na tržištu rada koje se menja. Opadanje broja uposlenika i jaz u digitalnim i ostalim osnovnim sposobnostima znači da ljude moramo da snabdemo neophodnim znanjima i alatima. To ističe i značaj dobrog upravljanja legalnom migracijom, s naglaskom na integraciju i jako zajedništvo u našim opštinama“.

Nadalje u tom dokumentu piše: „Moramo ozbiljno shvatiti strahove i pribojavanja zbog posledica nekontrolisane migracije na ekonomiju i društvo. Komesaru se daje nadležnost za prekogranična ugrožavanja evropske bezbednosti, kao i za politiku kvalifikacije i zapošljavanja“.

ŠTA URSULA HOĆE DA KAŽE?
U tim zamršenim formulacijama je mnogo toga. Zahtev da se članice dogovore o izbegličkoj politici, ali i začuđujuća povezanost migracije sa nedostajućim digitalnim veštinama evropskih radnika. A čemu i ukazivanje na zajedništvo u komunama? Da li ta formulacija cilja zaista na odbijanje nacionalno mešovitih, multikulturnih zajednica, koje je rašireno kod nekih građana? I šta su konsekvence? Da li te nezgrapne rečenice sadrže i pruženu ruku poljskim i mađarskim populistima koje je Ursula fon der Lajen uoči izbora zamolila za podršku? Bilo kako bilo, nemačka političarka time čačka po političkom osinjaku.

Taj papir o zadacima kod mnogih budi sumnjičavost. Poslanik britanskih laburista Klod Morajs napisao je na Tviteru da takav naziv ne bi smeo da se da delokrugu jednog komesara u modernoj Komisiji Evropske unije godine 2019. „Zaista, kako to onda izgleda?“ pita se on. Francuski političar Zelenih Demjan Karem formulaciju je nazvao „gnusobom“. „Amnesti internešenal“ kritikuje povezivanje migracije i bezbednosti, opominjući da se time upućuje „zabrinjavajuća poruka“.

Sledeće nedelje se predložena šefica Evropske komisije mora suočiti s kritikom različitih poslaničkih grupa. Ako ona ne ublaži nadolazeću krizu poverenja njenih podržavalaca kao što su liberali i socijalisti, onda će je početak saradnje s pojedinim poslaničkim grupama zateći u raskoraku.

 

Autor Barbara Vezel

 

Naslovna fotografija: AP Photo

 

Izvor Dojče vele, 13. septembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u