Zeman izazvao buru, SAD smiruju Prištinu

Ne stišava se bura oko nedavne posete Miloša Zemana Srbiji i njegove izjave o mogućem povlačenju češkog priznanja nezavisnosti Kosova

Ne stišavaju se reakcije na izjavu češkog predsednika Miloša Zemana, koji je rekao da bi njegova zemlja mogla uskoro da preispita priznavanje nezavisnosti Kosova.

Ambasador SAD u Češkoj Stiven King sastao se u Pragu sa diplomatskim predstavnikom privremenih prištinskih institucija Arberom Vlahiujem, kome je preneo čvrstu podršku SAD kosovskoj nezavisnosti.

King je na svom nalogu na Tviteru naveo da je „uverio Vlahijua u čvrstu podršku SAD suverenitetu i nezavisnosti Republike Kosovo, potpuno integrisane u međunarodnu zajednicu“, prenosi „RTK2“.

Podsetimo čim je kročio na tlo Srbije Zeman je podigao pravu prašinu, rekavši predsedniku Vučiću da voli Srbiju, ali da ne voli Kosovo. Potom je, tokom zvaničnih razgovora, izjavio da bi njegova zemlja mogla uskoro da preispita priznavanje nezavisnosti Kosova, prenosi B92.

Odmah je usledila reakcija iz Češke, iz čijeg Ministarstva spoljnih poslova je rečeno da o tome nema govora i da Zeman „priča sam za sebe“, ali je potom premijer Babiš pozvao Zemana i poručio da je spreman na otvoren dijalog o Kosovu.

 

Naslovna fotografija: Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 13. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u