Obljuba trinaestogodišnje devojčice nije krivično delo već – deo tradicije?

Zbog čega je Danijel Č. (24) prvostepeno osuđen na pet godina zatvora zbog obljube devojčice od 13 godina, na kraju oslobođen optužbi?

Kao bomba odjeknula je juče vest da je odlukom Apelacionog suda muškarac Danijel. Č. (24) koji je prvostepeno bio osuđen na pet godina zatvora zbog obljube nad trinaestogodišnjom devojčicom, koja je potom ostala u drugom stanju, u drugostepenom postupku oslobođen optužbi. Uz ovu, plasirana je i informacija da se u obrazloženju drugostepene presude navodi da je „to uobičajeno ponašanje pripadnika romske nacionalnosti”, što okrivljeni jeste.

Vest je u javnost dospela pošto ju je na svom nalogu na društvenoj mreži „Tviter” objavio Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić” i otac svirepo ubijene Tijane Jurić, a ubrzo je izazvala mnogobrojne komentare i polemike.

Drugostepena presuda, kako saznajemo, doneta je nakon što je sudsko veće koje je razmatralo žalbe održalo pretres i nakon toga preinačilo prvostepenu presudu kojom je Danijel Č., presudom Višeg suda u Pančevu bio osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu, inače minimalnu koju zakon propisuje za ovo krivično delo.

U presudi Apelacionog suda, u koju je Politika imala uvid, između ostalog se navodi da su nesporne činjenice da su se okrivljeni i devojčica u julu 2017. godine upoznali preko društvene mreže, da je okrivljeni sa maloletnom oštećenom do kraja avgusta iste godine više puta imao polne odnose što je rezultiralo trudnoćom oštećene. Doktori u Opštoj bolnici u Vršcu su konstatovali trudnoću kod oštećene koja je u tom trenutku imala 13 godina i deset meseci.

– U radnjama okrivljenog stiču se sva obeležja krivičnog dela koje mu se stavlja na teret, ali iz njegove odbrane i mišljenja sudskog veštaka proizlazi da je on, u okviru etničke zajednice kojoj pripada, okružen primerima osoba koje su stupale u seksualne odnose i brak sa licima ženskog pola mlađim od 14 godina, a da zbog takvog ponašanja nisu krivično gonjena. Apelacioni sud je zaključio da Danijel Č. nije mogao da zna da je stupanje u polni odnos sa licem koje nije navršilo 14 godina predviđeno kao krivično delo – navodi se u presudi drugostepenog suda.

Dodaje se, između ostalog, da je Danijel Č. imao razloga da veruje da je njegovo ponašanje dozvoljeno i čak društveno poželjno, budući da su i njegova i porodica devojčice podržale njihov odnos i, u skladu sa običajima romske populacije, njihov zajednički život proslavile.

– Na ovakav zaključak, kako kaže sud, dodatno upućuje činjenica da je devojčica u vreme kritičnog događaja imala 13 godina i 10 meseci, kao i da su njena emocionalna i socijalna zrelost, prema mišljenju veštaka, bile u skladu sa uzrastom – dakle, da je gotovo dostigla uzrast od 14 godina koji je zakonodavac opredelio kao prosečnu starosnu dob u kom većina pojedinaca dostiže psihičku i fizičku zrelost za stupanje u seksualne odnose – navodi se u presudi.

Takođe, kako piše u presudi, na odluku suda uticala je i činjenica da sudski veštak nije našao značajniju razliku u fizičkoj i psihičkoj zrelosti između Danijela Č. i 13-godišnjakinje kao i da je on sa njom zasnovao vanbračnu zajednicu u kojoj i danas žive i odgajaju zajedničko dete.

– Iz toga proizlazi da okrivljeni stupanje u polne odnose sa oštećenom nije doživeo kao jednokratni seksualni čin radi zadovoljavanja nagona već je, u skladu sa modelom u kom su definisani bračni i porodični odnosi među pripadnicima romske etničke zajednice, stupivši u seksualne odnose sa njom planirao da zasnuje porodicu – naveo je Apelacioni sud.

JURIĆ: NEDOPUSTIVA TOLERANCIJA
Igor Jurić smatra da Srbija ne može i ne sme da dozvoli da bilo koja nacionalna manjina krši zakon koji kaže da je obljuba trinaestogodišnje devojčice krivično delo.

– Bez obzira na to da li oni danas žive zajedno ili ne, pitanje je da li je ta devojčica bila svesna da želi dete sa nekim. Ukoliko mi dozvolimo ovakve stvari, na ovu presudu se mogu pozivati i ljudi koji su osvedočeni pedofili i koji svesno žele da naude nekoj deci. Svi moramo da budemo svesni da dete od 13 godina apsolutno nije svesno svojih postupaka. Ako se budemo vodili tradicijama, imaćemo prinudne brakove, decu koja rađaju decu. Ovde je prekršan zakon i ne sme da bude tolerancije – komentarisao je Jurić.

 

Autor Miroslava Derikonjić

 

Naslovna fotografija: boljaadvokatura.com

 

Izvor Politika, 14. septembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u