Snouden: Rusija je jedino mesto gde američki uzbunjivači mogu da govore

Snouden kaže da zaštita uzbunjivača nije neprijateljski čin i da države koje prime osobe poput njega ne napadaju SAD

Američki uzbunjivač Edvard Snouden, bivši saradnik američkih obaveštajnih agencija koji je pobegao u Rusiju nakon što je razotkrio masovno prisluškivanje u SAD, rekao je u intervjuu za francuski radio „Frans inter” da planira da traži azil u Francuskoj.

„Ne želimo da Francuska postane kao one zemlje koje ne volite. Najtužnija stvar u svemu tome je što jedino mesto gde američki uzbunjivači imaju priliku da govore nije u Evropi, već ovde u Rusiji”, rekao je Snouden, prenela je Beta.

On je azil tražio u više od 20 zemalja, uključujući Francusku i Nemačku, a zahtevi su mu odbijani iz raznih razloga. Zahtev za azil u Francuskoj podneo je 2013. godine kada je predsednik bio Fransoa Oland.

„Naravno, voleo bih da mi gospodin Makron odobri pravo na azil”, navodi on prema odlomcima intervjua koji će u celini biti objavljen u ponedeljak.

Snouden kaže da zaštita uzbunjivača nije neprijateljski čin i da države koje prime osobe poput njega ne napadaju SAD.

Trenutno živi u Rusiji, jer se suočava se sa optužbama za špijunažu u SAD nakon što je obelodanio o postojanju globalnog programa prisluškivanja i praćenja koji je Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) sprovodila u SAD i širom sveta.

Edvard Snouden objaviće svoje memoare 17. septembra, između ostalog i u SAD, Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu i na Tajvanu.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 14. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u