SAD optužuju Iran za napad na naftna postrojenja; Iran: Spremni smo za poptuni rat

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti. Ali, SAD imaju na umu drugog krivca

SAD objavile satelitske snimke koji navodno dokazuju da iza napada na sudijska naftna postrojenja stoji Iran. Iran, s druge strane, negira. Huti tvrde: Mi smo.

Podsetimo, u napadu dronovima oštećen je sam centar postrojenja Saudijske Arabije za proizvodnju nafte. Bi-Bi-Si navodi da je to postrojenje učestvovalo u globalnom snabdevanju naftom s pet odsto. Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koji su upozorili da bi mogli izvesti još takvih napada. Ali, SAD imaju na umu drugog krivca.

Sumnju da iza napada stoji Iran prvi je izneo državni sekretar SAD Majk Pompeo, a uskoro je bilo jasno da se Amerika nalazi u deficitu nafte. Dan posle Popmpea oglaso se i američki predsednik Donald Tramp, koji je jasno stavio do znanja da će napasti onoga ko stoji iza napada na saudijsko naftno postrojenje.

Tramp je u tvitu rekao da su Sjedinjene Države spremne „kao zapeta puška“. „Ima razloga da verujemo da znamo ko je krivac, kao ‘zapeta puška’ smo, ali čekamo da čujemo od Kraljevine za koga oni veruju da stoji iza ovog napada“, napisao je Tramp na Tviteru.

ALI ŠTA SE DO SADA ZNA?
Neimenovani američki zvaničnik rekao je tamošnjim medijima da je napadnuto 19 „tačaka“, a napadi su došli sa zapada i severo-zapada. To znači da se kao napadač isključuje Jemen, odnosno tamošnji Huti koji tvrde da su oni napali postrojenje nafte, jer se nalaze južno od Saudijse Arabije.

Američki zvaničnici takođe tvrde da je napad izvršen dronovima ali i krstarećim raketama, kao i da nisu svi projektili pogodili metu.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi odbacio je kao „besmislene“ navode SAD da je Iran odgovoran za napade. Viši komandant Revolucionarne garde Amirali Hadžizade upozorio je da je Islamska Republika spremna za „potpuni“ rat.

„Sve američke baze i njihovi nosači aviona na udaljenosti do 2.000 kilometara oko Irana nalaze se u dometu naših raketa“, rekao je komandant.

Tramp je takođe odobrio korišćenje američkih zaliha nafte za hitne slučajeve kako bi se osigurale stabilne količine nakon napada koji je umanjio svetsku proizvodnju za pet odsto i povećao cene nafte više od 19 odsto rano jutros, nakon čega je taj skok bio oko 10 odsto.

 

Naslovna fotografija: Hamad I Mohammed/Reuters

 

Izvor Tanjug/B92, 16. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u