Rektorat u blokadi peti dan, rektorki nije dozvoljen ulazak u zgradu

Rektorka Ivanka Popović je pozvonila na vrata zgrade Rektorata ali studenti koji unutra protestuju nisu joj dozvolili ulazak

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović pokušala je jutros da uđe u zgradu Rektorata ali je studenti koji su unutra nisu pustili. U zgradu je ušao samo student prorektor.

Rektorka Ivanka Popović je pozvonila na vrata zgrade Rektorata ali studenti koji unutra protestuju nisu joj dozvolili ulazak, javlja izveštač RTS-a.

U zgradu je ušao samo student prorektor koji je vrzo i izašao napolje. Nije postignut nikakav dogovor sa studentima koji su unutra. Rektorka i zapsleni u Rektoratu će i sutra u pola devet ponovo pokušati da uđu na svoja radna mesta. Ispred zgrade Rektorata su bili i lider Dveri Boško obradović kao i predsednik DS-a Zoran Lutovac.

Danas je peti dan protesta u Rektoratu Beogradskog univerziteta. Studenti ostaju pri zahtevima i odluci da zaposlene, drugi dan za redom ne puštaju u zgradu, dok se zahtevi ne ispune.

Oni, pored ostalog traže, da Rektorat da preporuku za razrešenje ministra finansija, do odluke nadležnih da li je plagirao doktorat. Očekuju da Rektorat osudi upad grupe sa kojom su se sukobili na početku protesta. Traže razgovor o skraćivanju ispitnih rokova zbog Univerzijade sledeće godine.

Rektorka sa studentima želi da razgovara isključivo o temama u nadležnosti Univerziteta a predsednica Vlade, kaže da ne pristaje na politički ultimatum grupe studenata, čiji potez naziva anarhijom.

 

Izvor RTS, 17. septembar 2019.

UGROŽEN NASTAVNI PROCES
Blokadom zgrade Rektorata ugrožen je nastavni proces i koči rad službi koje su na usluzi svim studentima, saopštilo je Prošireno predsedništvo Studentskog parlamenta (SP) Univerziteta u Beogradu (UB).

Legitimno izabranim studentskim predstavnicima danas je onemogućeno održavanje sednice u svojim prostorijama, unutar zgrade Rektorata, od strane okupljenih studenata koji su blokirali zgradu. Predsedništvo Studentskog parlamenta jednoglasnog je mišljenja da ovakvo izražavanje stavova ugrožava nastavni proces i koči rad službi koje su na usluzi svim studentima, saopštava SP i dodaje:

„Naglašavamo da je onemogućeno korišćenje prostorija Rektorata u kojima se održavaju ispiti, predavanja i konsultacije, podnošenja dokumenata i njihovo lično preuzimanje, kao i održavanje svih sednica, komisija i sastanaka koje doprinose poboljšanju uslova studiranja i rešavanju njihovih problema, kao i potpisivanje međunarodnih ugovora o razmeni studenata”, navodi SP, javlja Tanjug.

U saopštenju se ističe da je „Studenstki parlament UB, u okviru svojih ovlašćenja uvek, kao i do sada, otvoren za sve zahteve studenata”.

„Ne podržavamo bilo kakav vid političkog sučeljavanja unutar celokupnog Univerziteta u Beogradu, zbog toga ovim putem apelujemo da se vrata Rektorata otvore i da se svima omogući redovno funkcionisanje. Nadamo se da će nemile scene koje su se dogodile prethodnih dana u Rektoratu biti zamenjene institucionalnim rešenjem brojnih problema studenata”, zaključuje SP.

BLOKADA REKTORATA MOTIVISANA DNEVNOM POLITIKOM
Predsedništvo Studentske konferencije univerziteta Srbije (Skonus) osudilo je danas blokadu Rektorata Beogradskog univerziteta koja je, kako je saopšteno, motivisana dnevnom politikom, a ne studentskim problemima ili zahtevima.

Povodom blokiranja Rektorata, Predsedništvo Skonusa ocenilo je da taj ekstreman čin predstavlja kršenje odredbi Ustava Republike Srbije, pošto se ugrožava samostalnost jedne visokoškolske ustanove. Blokadom rektorata, direktno su pogođeni studenti, ali i autonomija te renomirane ustanove, poručuju iz Skonusa.

„Izražavamo posebnu zabrinutost što je blokada rektorata motivisana dnevnom politikom, a ne studentskim problemima ili zahtevima, čime se politička borba sa ulica prenosi i u akademski život, gde joj svakako nije mesto”, ističe se u saopštenju.

Skonus navodi da se blokadom Univerziteta u Beogradu vrši pritisak na celokupnu akademsku zajednicu, koju čine kako uprava, tako i profesori i studenti ovog univerziteta.

„Studentska konferencija Univerziteta Srbije podržava iskazivanje javnog mišljenja, ali se protivi svakom ugrožavanju rada institucija čiji su studenti deo”, kaže se u saopštenju.

Skonus je pozvao sve učesnike blokade da svoju borbu iznesu na neke legalne i legitimne načine koji neće ugrožavati akademsku zajednicu ili se mešati u njenu autonomiju. Iz Skonusa navode da će uvek biti uz svoje kolege, ali da ne mogu da podrže nepromišljene korake koji mogu samo štetiti celokupnom obrazovnom sistemu Republike Srbije.

„Demokratiju ne čine blokade već slobode”, zaključuje se u saopštenju, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 16. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u