Niko nema većinu u Izraelu, moguća velika koalicija

„Imamo samo jednu opciju – nacionalna, liberalna i široka vlada koja bi obuhvatala Izrael beitenu, Likud i Plavo-bele“, rekao je Liberman

Avigdor Liberman, bivši ministar odbrane Izraela i lider ekstremno desničarske partije Izrael beitenu, pozvao je na formiranje vlade nacionalnog jedinstva, nakon što su izlazne ankete pokazale da niko nije osvojio većinu na parlamentarnim izborima održanim u utorak.

Kako prenosi Rojters, Liberman je pozvao na formiranje vlade jedinstva koju bi činile njegova Izrael beitenu, Likud premijera Benjamina Netanjahua i Plavo-bela partija bivšeg načelnika Generalštaba izraelske vojske Benija Geca.

„Imamo samo jednu opciju — nacionalna, liberalna i široka vlada koja bi obuhvatala Izrael beitenu, Likud i Plavo-bele“, rekao je Liberman na stranačkom skupu u Jerusalimu.

Izraelska izborna komisija je saopštila da je na ponovljenim parlamentarnim izborima glasalo 69,4 odsto građana sa pravom glasa, što je neznatno više nego u aprilu, kada je izlaznost bila 68,5 procenata, prenosi AP.

AP navodi da Netanjahu nije dobio dovoljno glasova kako bi formirao desničarsku vladajuću većinu, što bi, kako ocenjuje američka agencija, moglo da predstavlja i kraj njegove političke karijere.

Ova agencija je ranije pisala da se ne očekuje da Netanjahu sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela pristane da sedi u vladi koju predvodi neko drugi. Netanjahu je na izborima u aprilu pretrpeo jedan od najvećih poraza u karijeri kada nije uspeo da sastavi novu vladu, pa se potom odlučio za nove izbore. Nikada u istoriji Izraela izbori nisu održani dva puta u jednoj godini.

 

Naslovna fotografija: File photo

 

Izvor Sputnjik, 18. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u