Američka ambasada i Incko zabrinuti zbog deklaracije SDA

Iz američke ambasade su ocenili da Deklaracija SDA ne pomaže i ne utiče na rešavanje svakodnevnih problema građana, već podstiče tenzije

Iz ambasade SAD-a u BiH saopštili su da su zabrinuti zbog iznetih političkih stavova u Deklaraciji SDA, kojom se zagovaraju ustavne promene i uspostavljanje Republike BiH, istovremeno naglašavajući da Dejtonski sporazum i Ustav BiH nijednom od entiteta ne nude pravo na otcepljenje.

Iz američke ambasade su ocenili da Deklaracija SDA ne pomaže i ne utiče na rešavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno podstiče političke tenzije.

„Takva retorika usporava napredak BiH ka evroatlantskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mesta i ubrzava egzodus građana”, navodi se u saopštenju.

Stav SAD-a, kako je naglašeno, ostaje jasan i nepromenjen.

„U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ističe se u saopštenju, prenosi Beta.

Iz ambasade SAD su ocenili da se svaka promena unutrašnje organizacije BiH mora usvojiti u skladu sa postupcima utvrđenim u Ustavu, za što je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode”.

Još su istakli da je teritorijalni integritet i suverentitet BiH zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

„Ni Dejton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na otcepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi o postojanju BiH”, naglašeno je u saopštenju.

DEKLARACIJA SDA OMETA POSTIZANjE DOGOVORA
Misija OEBS u BiH saopštila je da će bilo kakve promene u političkoj, administrativnoj ili teritorijalnoj organizaciji BiH zahtevati širok politički konsenzus i odluke donesene u skladu s Ustavom BiH.

Iz Misije OEBS-a su upozorili da Deklaracija SDA i naknadna reagovanja ometaju postizanje preko potrebnog rešenja za formiranje vlasti, dodavši da u trenutnoj političkoj klimi izgleda malo verovatno da se može postići takav politički konsenzus.

Nažalost, troši se više energije na retoriku nego na uključivanje u konstruktivan dijalog i pronalaženje rešenja koja vode zemlju napred. Vreme je da se adresiraju stvarna pitanja koja pogađaju BiH, navedeno je u saopštenju, prenosi Beta.

Kako bi došlo do adresiranja tih stvarnih pitanja koja pogađaju BiH, u Misiji OEBS-a smatraju da je neophodno jačati međusobne odnose i poverenje.

U odgovoru je još navedeno da je Misija OEBS-a nažalost primetila da se na Kongresu SDA govorilo pohvalno o nekoliko lica optuženih za ratne zločine. Misija OEBS u BiH podseća na svoju raniju izjavu da, kako bi se premašilo nasleđe rata, pre svega, svi moraju poštovati sve nevine žrtve rata. Hvaljenjem onih koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno, te se podriva pomirenje i odnosi u zajednici, ističe se u saopštenju.

Ovakav stav Misije OEBS-a u BiH iznet je u odgovoru na pitanje Hrvatskog medijskog servisa o sadržaju Programske deklaracije SDA, prema kojoj se ta stranka zalaže za preuređenje BiH u Republiku BiH.

Kongres SDA usvojio je ranije Deklaraciju u kojoj se zagovaraju ustavne promene i uspostavljanje Republike BiH, sa tri nivoa vlasti” državnim, regionalnim i lokalnim.

 

Izvor Politika, 18. septembar 2019

INCKO OSUĐUJE DEKLARACIJU SDA
OHR je saopštio da je već komentarisao programsku deklaraciju SDA, ali da se visoki predstavnik Valentin Incko – zbog nekih pogrešnih tumačenja – odlučio za pojašnjenja kritikujući SDA i formulaciju „Republika BiH“ u programskoj deklaraciji kao dugoročnom cilju te stranke.

Incko osuđuje činjenicu da se SDA odlučila da formuliše svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije.

„Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije“, navedeno je u saopštenju OHR-a.

Još se naglašava da visoki predstavnik želi da jasno istakne da je, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštovanju Dejtonskog sporazuma. On uključuje i Ustav BiH, koji jasno garantuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Iz OHR-a navode i da svaka promena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, za šta je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u celokupnom političkom spektru.

Incko duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vreme rata.

„Takvi stavovi, koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost, štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi“, navodi OHR.

Visoki predstavnik je pozvao sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podela i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima.

 

Naslovna fotografija: Vikipedija

 

Izvor Fakti, 19. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u