Nemački analitičar: Merkelova u Ani Brnabić traži alternativu Vučiću

„Zato što Vučić nije obavio svoj deo dogovora, Merkel sada traži alternativu u direktnom dijalogu s premijerkom Brnabić“, rekao je Brej

Treća poseta Berlinu za manje od godinu dana, ali tek sada prva, zvanična, sa svim počastima. Neki analitičari procenjuju da Merkel, zato što Vučić nije obavio svoj deo dogovora, u premijerki Brnabić traži alternativu.

Iako je premijerka Srbije Ana Brnabić čest gost u Berlinu, a s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel viđa se dovoljno i na međunarodnim konferencijama, današnja poseta Berlinu (18. septembra) prvi je zvanični boravak u nemačkoj metropoli više od dve godine nakon njenog dolaska na čelo Vlade Srbije.

U skladu s tim, upriličene su i vojne počasti i sviranje himne, nakon čega su se dve državnice povukle na više spratove kancelarskog ureda, na radni ručak. A tamo se razgovaralo – mnogo o privredi, a malo o politici.

O KOSOVU SAMO NA RUBOVIMA
Na konferenciji za novinare nakon susreta koji je trajao dvadesetak minuta, svega nekoliko reči bilo je odvojeno za političko pitanje odnosa Srbije i Kosova. U posebnoj izjavi za novinare iz Srbije, nakon zvanične pres-konferencije, Ana Brnabić samo je dala do znanja da se nemačka strana nije izjašnjavala o eventualnom popuštanju kada je u pitanju rešenje koje bi se zasnivalo na razgraničenju.

„Nemačka strana ništa po tom pitanju nije rekla, niti je predložila išta novo“, rekla je Brnabić.

Prethodno je, na konferenciji za novinare, Angela Merkel izjavila da je dijalog trenutno blokiran zbog izbora na Kosovu. Ona je takođe demantovala medijske napise po kojima Berlin i Pariz žele da imenuju sopstvenog predstavnika u razgovorima o budućnosti odnosa Beograda i Prištine.

UZ VOJNE POČASTI O PRIVREDNIM ODNOSIMA
Kancelarka Merkel je u svom kratkom obraćanju novinarima pohvalila privredne reforme u Srbiji koje su rezultirale padom broja nezaposlenih. Posebno je istakla proces digitalizacije: „Što se obrazovanja mladih stručnjaka na polju informatike i digitalizacije tiče, tu bi Srbija mogla da posluži kao uzor i ostalima u Evropi“, rekla je Merkel. Mnogima u sali verovatno je u tom trenutku kroz glavu prošla pomisao da bi ti mladi stručnjaci jednog dana mogli da završe na nemačkom tržištu rada.

Nakon kancelarke, gošća iz Beograda opširno je opisivala privredne uspehe Srbije u poslednjem periodu. Pritom je istakla svoje razgovore s predstavnicima manjih i srednjih nemačkih preduzeća koji su u utorak (17. septembra), tokom razgovora s Anom Brnabić, izrazili želju da ulažu u Srbiju. Kako je tada istakao predsednik te interesne grupe, Mario Ohoven, nemački preduzetnici posebno su zainteresovani za Srbiju zbog dobre logistike i „konkurentnih plata“. Pritom se najviše govorilo o potencijalima u sektoru proizvodnje industrijskih delova.

PRIVREDA PREMIJERKI, POLITIKA PREDSEDNIKU
Činjenica da Brnabić u nastupnu posetu dolazi dve godine nakon imenovanja na premijersku poziciju, samo je na prvi pogled neobična. Doduše, ovo je treći boravak Ane Brnabić u Berlinu u poslednjih godinu dana, ali oba ranija termina premijerka Srbije bila je u drugom planu. U novembru prošle godine, na privrednoj konferenciji dnevnika Zidojče cajtung i na proleće ove godine kada je bila samo pratnja predsedniku Vučiću.

Neki analitičari procenjuju da tajna te „kasne posete“ leži u odnosu kancelarke prema predsedniku Srbije. Dugogodišnji dopisnik nemačke novinske agencije dpa iz Beograda, autor i publicista Tomas Brej, uoči susreta u Berlinu za DV je izrazio mišljenje da Merkel u premijerki Brnabić traži alternativu dijalogu s Vučićem.

„Vučić nije obavio svoj deo prećutnog dogovora između Beograda i Zapada, i nije doveo odnose Srbije i Kosova na željeni nivo – dok je zauzvrat Zapad manje-više ćutao o katastrofalnom stanju u pravosuđu i medijima u Srbiji. Zato što Vučić nije obavio svoj deo dogovora, Merkel sada traži alternativu u direktnom dijalogu s premijerkom Brnabić“, rekao je Brej.

On istovremeno ocenjuje da to još jednom pokazuje neinformisanost nemačke diplomatije na Balkanu: „Očigledno u Berlinu još nisu u potpunosti shvatili da u Beogradu konce vuče Vučić i da bez njega nema donošenja odluka.“

 

Autor Nenad Krajcer

 

Naslovna fotografija: Bundesregierung/Denzel 

 

Izvor Dojče vele, 18. septembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u