Novosti: Mekalister miri vlast i opoziciju

„Cilj je da se zajednički i otvoreno razgovara o važnim temama i da svi učestvuju na predstojećim izborima“, rekla je Maja Gojković

Angažman poslanika i predsednika Evropskog parlamenta u dijalogu vlasti i opozicije u Skupštini je dobrodošao, napisala je predsednica zakonodavnog doma Maja Gojković u odgovoru na pismo prvog čoveka Komiteta za spoljne poslove EP Dejvida Mekalistera, koji je ponudio da EP bude posrednik u razgovorima oko izbornih uslova.

Dijalog treba da se održi u nekoliko faza pod pokroviteljstvom Gojkovićeve i uz prisustvo nekog iz EP. Poziv za učešće dobiće predstavnici stranaka u parlamentu, njihovi lideri, a po potrebi, u kasnijim fazama razgovora, i eksperti.

– Okvirni datumi za prvu fazu razgovora su 9. i 10. oktobar. Svesni smo rokova koji su pred nama i fokusiraćemo se u prvoj fazi na razgovore o uslovima za izbore u martu 2020. To se odnosi na medije, spisak glasača, finansiranje kampanja i slično – kazala je Gojkovićeva na konferenciji za novinare u parlamentu.

Ona je dodala da će se posle konkretizacije dogovora znati da li će biti pozvani šefovi poslaničkih grupa, predsednici parlamentarnih stranaka koje su osvojile mandate nakon izbora ili i funkcioneri partije koji imaju poslanike, ali mesta nisu stekli na izborima:

– Nema potrebe da se dele lideri na ove ili one. Cilj je da se zajednički i otvoreno razgovara o važnim temama i da svi učestvuju na predstojećim izborima. Saglasna sam sa svim predloženim angažmanima EP, kako bismo vratili dijalog u Skupštinu, gde mu je i mesto.

Na pitanje da li „ponuda“ EP stiže kasno, jer su neke opozicione partije donele odluku o bojkotu, rekla je da je „njihova odluka o neizlasku na izbore preuranjena i da je reč o izgovorima da se ne učestvuje kako se ne bi pokazala politička snaga i da je na njima da donesu konačni stav“.

Portparolka EU Maja Kocijančič rekla je da „Brisel podržava međustranački dijalog, a da bi svaku političku raspravu trebalo vratiti tamo gde i pripada – u parlament“:

– EP je spreman da blisko sarađuje sa svim partijama. Inicijativa civilnog društva da organizuje okrugle stolove i odluka vlade da formira radnu grupu konstruktivni su koraci.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov istakla je da je posredovanje EP odlična vest za građane i „šansa koju smo čekali“:

– Poslanici DS su to tražili prilikom nedavnog sastanka sa evropskim parlamentarcima.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković istakao je da je posredovanje EP jasan znak da delovanje opozicije daje rezultate.

Iz Saveza za Srbiju poručili su da je inicijativa Mekalistera dobrodošla, ali zakasnela za martovske izbore:

– To ne menja odluku o neučestvovanju na lažnim izborima. Posredovanje u dijalogu može imati za cilj isključivo postizanje sporazuma o poštenim i slobodnim izborima, mehanizme sprovođenja i rok od devet meseci za održavanje pravih izbora.

SASTANAK NA FPN
Na Fakultetu političkih nauka održava se još jedna runda razgovora vlasti i opozicije. Predstavnici Saveza za Srbiju najavili su da neće doći.

 

Autor S. Rovčanin-Tomković

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Večernje novosti, 19. septembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u