Srbin kupio akcije Kraša, bura u hrvatskim medijima

„Srpski kralj papira u pohodu na Kraš već je stekao 10 odsto udela“, samo je jedan od naslova u medijima koji je juče zatresao hrvatsku javnost

Nije samo grad u kome je stasao Kraš u panici. Cela Hrvatska, mediji i investiciona javnost, već nekoliko dana bruje o tome da li je srpski privrednik novi vlasnik hrvatskog industrijskog simbola. A juče u 14 časova potres se na minut i zaustavio. Zagrebačka berza je objavila da je istina da je srpska firma postala suvlasnik hrvatskog Kraša.

Ipak, i dalje ostaje pitanje kakve su zapravo namere našeg privrednika – da li Nebojša Šaranović želi kontrolni paket odnosno 25 odsto udela u Krašu ili će se zaustaviti sa trenutnim aktivnostima na Zagrebačkoj berzi.

„Srpski kralj papira u pohodu na Kraš već je stekao 10 odsto udela“, samo je jedan od naslova u hrvatskim medijima koji je juče zatresao tamošnju javnost. Večernji list jutros je objavio i da je Šaranović u nekoliko dana „za Kraš iskrcao najmanje 100 miliona kuna“, što je oko 13,5 miliona evra. Prethodno se, podsetimo, zatresao Zagreb, grad u kome je ponikla firma na kojoj se punih 110 godina gradio Kraš i na čijoj se berzi nekoliko dana odigrava prava drama za tamošnju investicionu javnost. Potom se zatresla i cela Hrvatska a zahvaljujući desetinama javnih pitanja na temu ko je kupac iz senke koji Krašovu akciju plaća duplo više od nominalne vrednosti u istovremeno jačajući svoju vlasničku poziciju u, činilo se mnogima, nedodirljivoj kompaniji.

„Nakon dana predaha nastavljeno ludilo oko akcije Kraša, sve ostalo je u drugom planu“, „Podivljala deonica Kraša, cena udvostručena, kupac skriven iz kastodi računa“, „Ko je misteriozni kupac Krašovih akcija koji kvari planove braći Pivac“, bili su samo neki od najčitanijih naslova u hrvastkim medijima koji su ubrzo nastavili i sa otkrivanjem misterije.

„Tajnoviti kupac deonica Kraša je srpski kralj papira“, Nebojša Šaranović kupuje akcije Kraša kako bi pokvario planove braće Pivac?“, bili su novi naslovi u tamošnjim medijima koji su nastavili da uzburkavaju javnost.

S druge strane, pojedini domaći mediji prilično su likovali natpisima poput „Hrvati pucaju od muke, Srbin kupuje Kraš“ ili „Hrvati besni, jer naš kupuje Kraš“.

KO JE ŠARANOVIĆ?
Hrvatski mediji ozbiljno su se pozabavili i pitanjem i ko je novi suvlasnik Kraša.

„Jedan je od najpoznatijih poslovnih ljudi u Srbiji koji se retko može videti u javnosti, o njemu postoji samo par fotografija, a novinare izbegava čak i kod preuzimanja velikih kompanija koje su u fokusu javnosti“, piše Poslovni dnevnik.

Jutarnji list je izvestio kako je Šaranović bio i jedan od najbližih saradnika Miroslava Miškovića s kojim je osnovao najveće srpsko društvo Delta Holding koje posluje na tržištima Srbije, BiH, Crne Gore, Albanije, Evropske unije, Rusije i Švajcarske. Šaranović je u Delti radio kao komercijalni direktor te je bio zadužen za prodaju igračaka, navodi ovaj hrvatski list.

TEMO NA ZAGREBAČKOJ BERZI
Prema informacijama Zagrebačke berze, na kastodi računu je do četvrtka bilo upisano 3,06 odsto, odnosno 45.804 deonica Kraša, a u petak ili ponedeljak pređen je prag od pet odsto.

Intenzivna kupovina na Zagrebačkoj berzi je nastavljena i juče. Do 13.30 sati srpski preduzetnik, koga u Hrvatskoj nazivaju i kraljem papira, kupio je gotovo 60.000 deonica Kraša. Deonica konditora tom prilikom je ponovno uzletela i to na 850 kuna (13.500 dinara), odnosno za 20 odsto u odnosu na jučerašnju zaključnu cenu, a u pola radnog dana ostvaren je promet od gotovo 50 miliona kuna.

Podaci su potom pokazali da se do tri sata popodne trgovalo sa ukupno 4,3 odsto deonica Kraša na berzi u vrednosti od 6,7 miliona evra. Tako je Šaranović u Krašu stekao udeo od oko 10 odsto.

 

Naslovna fotografija: Shutterstock/Ilustracija/Shutterstock

 

Izvor Blic, 19. septembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u