Završen novi razgovor na FPN, Stefanović opoziciji ponudio dokument

Stefanović je predložio set mera za unapređenje izbornog procesa, a konačan predlog će predstaviti javnosti u ponedeljak

Funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović izjavio je da je SNS danas na sastanku vlasti i opozicije predložila set mera za unapređenje izbornog procesa, a da će sa konačnim predlogom, usaglašenim sa koalicionim partnerima, izaći u ponedeljak, te dodao da su to mere za koje su spremni da se obavežu da će ih implementirati u narednom, kratkom roku.

Stefanović je nešto ranije napustio sastanak vlasti i opozicije na FPN-u zbog obaveza, a novinarima je rekao da će taj kompletan set mera, u odnosu na ovaj danas dostavljen učesnicima sastanka, obuhvatiti i predloge koje su dobili kasno sinoć od Stalne konferencije gradova i opština.

On je rekao da su sve te mere rezultat ne samo dijaloga koji je u toku, već i onog koji vlast vodi sa OEBS-om i ODHIR-om od 2003. godine.

„Te mere će suštinski unaprediti način odvijanja izbora, kao i sve koje treba da podrže izborni proces na način da se ozbiljno izborimo protiv slabosti i nepravilnosti i koje su postojale i 2008. i 2012. godine, jer želimo najčistiji izborni proces“, rekao je Stefanović. On je dodao da će učiniti sve da se popune mesta nedostajućih članova REM-a.

KORAK NAPRED
Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da su od SNS-a dobili dokument sa predlogom konkretnih mera koji, između ostalog, govori šta se može učiniti za 30, a šta za 60 dana. To, kako je dodao, pokazuje da se shvata hitnost situacije da se zakonske izmene i praćenje sprovođenja zakona moraju jasno urediti.

„Ovi razgovori su doveli do toga da imamo jasne napretke i svi očekuju da će se to završiti dokumentom na koji će svi staviti svoje potpise“, rekao je Antonijević i dodao da će dokument kasnije biti distriobuiran svima, kako onima koji su učestovali u razgovoru, tako i onima koji su ih napustili .

On je rekao da je današnjim razgovorom iscrpeljna i poslednja, četvrta tema koju je predviđao dijalog na FPN-u i da će se sada razgovori nastaviti sa evropskim parlamentarcima, u kojima će i Fondacija učestvovati. Antonijević je rekao da je nakon 45 dana ova vrsta razgovora završena, ali da im je FPN ostavio otvorena vrata ako postoji potreba da se dijalog nastavi.

On je dodao da je na današnjem sastanku bilo reči i o izveštavanju RTS-a i da će o tome takođe biti vođen dijalog kako bi se obezbedilo, kako kaže, nepristranije i ravnomernije izveštavanje javnog servisa. Antonijević je dodao da će Republičko javno tužilaštvo, kao i Državno veće tužilaca, imati aktivniju ulogu na izborima, zahvaljujući čemu će građani moći da se osećaju sigurnije kada daju svoj glas.

 

Naslovna fotografija: Tanja Valić/Tanjug

 

Izvor Sputnjik, 19. septembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u