Junker najavljuje kapitulaciju EU pred zahtevima Londona: Možda izbacimo „bekstop“

„Ako su tu rezultati, onda me nije briga za taj mehanizam. Ako su ciljevi ispunjeni, svi ciljevi, onda nam ‘bekstop’ nije potreban”, rekao je on

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocenio je da je moguć sporazum o istupanju Velike Britanije iz članstva u EU (bregzit) i dodao da je spreman da odustane od „bekstopa” na irskoj granici ako se ispune svi ciljevi.

Junker je u izjavi za britanski Skaj njuz rekao da nema neku posebnu blagonaklonost prema bekstopu, mehanizmu koji treba da obezbedi da između Severne Irske i Irske ne bude takozvane „tvrde granice” posle bregzit.

„Mislim da možemo postići sporazum… Ako su tu rezultati, onda me nije briga za taj mehanizam. Ako su ciljevi ispunjeni, svi ciljevi, onda nam ‘bekstop’ nije potreban”, rekao je Junker, prenosi Beta.

Predsednik Evropske komisije je dodao da je i za Veliku Britaniju i za EU bolje da bude postignut dogovor jer bregzit bez dogovora može da izazove katastrofalne posledice. Evropska komisija saopštila je danas da je dobila pisane predloge od britanske vlade za izmenu odbačenog sporazuma o uređenom bregzitu.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU 31. oktobra.

 

Naslovna fotografija: Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS

 

Izvor Politika, 19. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u