Kolinda i iz Amerike o ”velikosrpskoj agresiji”

Kitarovićeva, koja je otputovala u SAD, gde će u Njujorku prisustvovati sednici GS UN nije odolela da u tvitu pomene „velikosrpsku agresiju“

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je da efikasnijim angažovanjem nadležnih sva otvorena pitanja vezana za Vukovar treba da budu rešena. I, kako kaže, sva pitanja tragedije koju su svi Vukovarci preživeli „tokom velikosrpske agresije“, trebalo je i treba da budu rešena.

Kitarovićeva, koja je otputovala u SAD, gde će u Njujorku prisustvovati sednici Generalne skupštine, na svom Tviter nalogu napisala je da prvenstreno treba da budu rešeni neprocesuirani ratni zločini i traženje nestalih hrvatskih „branitelja i civila“.

Kitarovićeva je komentarisala slučaj veterana Marjana Živkovića, kome je u vukovarskom Opštinskom sudu obnovljen postupak zbog razbijanja ćiriličnih ploča na zgradi Policijske stanice u septembru 2013. godine. Podršku Živkoviću je na početku suđenja dala grupa veterana i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

„Duboko žalim zbog lične tragedije gospodina Marijana Živkovića, čija su dva sina dala živote za našu Domovinu. Njegova bol i naša je bol, za nju treba imati puno razumevanje i poštovanje, a na njihovu žrtvu moramo večno čuvati uspomenu“, navela je Kitrovićeva.

Dodala je da je, uvažavajući nezavisnost hrvatskog pravosuđa, „žalosti društvena klima u kojoj je do ovakve situacije moralo da dođe“.

„Većim angažmanom nadležnih institucija, sva otvorena pitanja oko Vukovara i tragedije koju su svi Vukovarci tokom velikosrpske agresije proživeli trebalo je i treba da budu rešena, prvenstveno kada je reč o neprocesuiranim ratnim zločinima i traganju za nestalim hrvatskim braniteljima i civilima”.

Hrvatska predsednica je poručila da treba učiniti sve da do ovih, kako je navela na Tviteru, „potresnih i bolnih situacija više ne dolazi“.

Vukovarski Opštinski sud je u prvostepenoj presudi 2016. godine oslobodio optužbi Živkovića, ali je Državno tužilaštvo uložilo žalbu, koja je uvažena, a postupak je obnovljen. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je na takvu odluku suda reagovao postom na Fejsbuku poručivši „da se stidi institucija države i osoba koje ih na takav način vode“.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Tanjug/B92, 20. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u