Lavrov: Zapad bombama i nasiljem uteruje demokratiju i ljudska prava

„Te (liberalne) vrednosti se ne mogu nametnuti bajonetima, ne uzimajući u obzir istoriju zemalja i njihove kulturne osobenosti“, rekao je on

Zapad se predstavlja kao branilac liberalnih vrednosti, a u isto vreme vodi politiku sankcija, vojnih pretnji i bombardovanja, piše Lavrov u autorkom tekstu.

Naime, ruski ministar spoljnih poslova je tekstu u ruskom magazinu Rusija u globalnoj politici napisao i da se liberalizam, za koji se Zapad predstavlja da ga brani, fokusira na pojedince i njihova prava i slobode.

„Zato se postavlja pitanje na koji je način to povezano sa politikom sankcija, ekonomskih pritisaka i otvorenih vojnih pretnji protiv brojnih nezavisnih država, kao što su Kuba, Venecuela, Severna Koreja i Sirija“, naveo je Lavrov u članku objavljenom povodom početka 74. redovnog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On je ukazao na to da sankcije direktno pogađaju obične ljude i njihovu dobrobit i krše njihova socijalno-ekonomska prava.

„Kako je bombardovanje suverenih država, svestan čin uništavanja njihove državnosti koj je doveo do gubitka stotina hiljada života i osudio milione Libijaca, Sirijaca i drugih naroda na ogromnu patnju doprinelo zaštiti ljudskih prava“, zapitao je Lavrov.

On je naglasio da je zemljama koje sebe predstavljaju kao uzor demokratije do demokratije u stvari stalo samo kada zahtevaju da druge zemlje urede svoje sisteme po ugledu na Zapad, ali kada je potrebno uvesti demokratiju u međudržavne odnose, one izbegavaju iskrene razgovore ili pokušavaju da interpretiraju međunarodno pravo po sopstvenom nahođenju.

Šef ruske diplomatije kritikovao je i vize i ostale sankcije Zapada protvi Rusa na Krimu, ističući da su oni kažnjeni zbog izražavanja svoje demokratske volje za ponovno ujedinjenje sa svojom istorijskom domovinom.

„To je u suprotnosti sa osnovnim pravom naroda na samoopredeljenje, kao i sa pravom ljudi na slobodu kretanja, garantovanu međunarodnim konvencijama“, naveo je Lavrov.

Prema njegovim rečima, liberalizam je u svom zdravom, neiskrivljenom obliku tradicionalno bio važna komponenta međunarodne političke misli, uključujući rusku. On je, međutim, naglasio da raznolikost modela razvoja ne dozvoljava stav da zapadno shvatanje liberalnih vrednosti nema alternativu.

„Te vrednosti se ne mogu nametnuti bajonetima, ne uzimajući u obzir istoriju zemalja i njihove političke i kulturne osobenosti“, rekao je Lavrov, ističući da je statistika tuge i razaranja koji su rezultat „liberalnog“ bombardovanja, kazala kuda to može da odvede.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Scanpix

 

Izvor Intermagazin, 20. septembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u