Politika: Mekalister „smekšao” bojkotaše, razgovori u „Žan Mone” formatu

Pregovori vlasti i opozicije oko izbornih uslova se vraćaju u parlament, a pregovaraće se u „Žan Mone” formatu

Sa Fakulteta političkih nauka dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima seli se u Narodnu skupštinu Srbije i ima šanse da okupi veći broj učesnika nego što ih je ostalo do jučerašnjeg, šestog okruglog stola na FPN-u.

To je, bar za sada, i poslednji susret u ovom formatu, koji je organizovala Fondacija za otvoreno društvo, a rezultati ovih razgovora naći će se, u pisanoj formi, pred učesnicima dijaloga u parlamentu 9. i 10. oktobra.

Osim ovih datuma, koje je predsednica skupštine Maja Gojković predložila Dejvidu Mekalisteru (na čiju inicijativu se međustranački dijalog nastavlja u parlamentu) i njenih navoda da će se voditi u više faza, pa i nastaviti posle izbora sledeće godine, nema više konkretnijih detalja.

Pitanja o tome koji vremenski okvir je predložio Mekalister, ko bi bio neposredni medijator Evropskog parlamenta i ko će od političkih stranaka i lidera biti pozvan da učestvuje u dijalogu, upućena juče delegaciji Evropske unije u Srbiji, preko koje se obavlja korespondencija između Gojkovićeve i predsedavajućeg Spoljnopolitičkim odborom EP Mekalistera, ostala su za sada bez odgovora.

Kako nezvanično saznajemo, nova serija razgovora bi mogla da se odvija u „Žan Mone” formatu, koji podrazumeva i da nema medijske komunikacije dok se ne dođe do konkretnih rezultata.

I organizatori dijaloga na FPN-u iz civilnog društva, pre svega Fondacija za otvoreno društvo, očekuju poziv da se uključe u ono što je, praktično, nastavak njihove „priče”. To očekivanje je, zapravo, kako za Politiku kaže Milan Antonijević, izvršni direktor fondacije, proizvod njihovih ranijih razgovora s Makalisterom i emisarima EP Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom.

EP je očigledno procenjivao kako će se uključiti u započete procese u Srbiji i Mekalister je izašao s ovom inicijativom, dodaje Antonijević. „Mi smatramo i da u dijalogu u parlamentu treba da učestvuju i političke stranke koje nisu parlamentarne, ali su bile aktivne i konstruktivne tokom razgovora na FPN-u”, ističe on.

U ovu „definiciju” sigurno se uklapaju i Građanski demokratski forum Radeta Veljanovskog i Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića. Upravo je, uostalom, Trifunović krajem avgusta pozvao Mekalistera da se, po modelu rešavanja političke krize u Severnoj Makedoniji pre nekoliko godina, uključi u izbornu problematiku u Srbiji.

Stoga ne čudi što je PSG pozdravio inicijativu EP i pozvao sve opozicione partije da učestvuju u dijalogu. „Smatramo da je EU pokazala poštovanje prema građanima Srbije uvažavanjem i podrškom predlogu koji je u ime PSG predsednik Sergej Trifunović uputio Dejvidu Mekalisteru”, poručili su iz Pokreta slobodnih građana.

Povodom Mekalisterove inicijative, portparolka EU Maja Kocijančič rekla je da „svi akteri moraju učiniti sve što mogu kako bi održali političku raspravu tamo gde i pripada – u parlamentu”. Podsetila je da poslednji godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji ukazuje na važnost primene preporuka koje je dala kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, koja je nadgledala prethodne izborne cikluse u Srbiji.

„Inicijativa civilnog društva da organizuje okrugle stolove, kao i odluka vlade da formira radnu grupu koja će se baviti preporukama Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pozitivni su i konstruktivni koraci”, ocenila je Kocijančičeva.

Pored stranaka vlasti, u čije ime je predsednica parlamenta poželela dobrodošlicu i međustranačkom dijalogu i medijaciji EP, čini se da će poziv prihvatiti čak i stranke koje od februara bojkotuju rad parlamenta, a najavile su i bojkot izbora i odustale od učešća na okruglim stolovima na FPN-u.

Opet, jednom delu tih stranaka je uslov da ih ne zove Maja Gojković, nego Evropljani. Predstavnici stranaka koje su u SzS-u, uz različite „ograde”, poručuju da bi prihvatili dijalog u parlamentu, iako je taj savez dan ranije saopštio da je inicijativa Dejvida Mekalistera dobrodošla, ali zakasnela za izbore najavljene za mart 2020. godine.

Narodna poslanica Aleksandra Jerkov (DS) smatra da je vest o spremnosti EP da posreduje u dijalogu o izbornim uslovima odlična za građane i da pruža šansu koju nijedan, kako je ocenila, odgovoran politički akter ne sme unapred da odbaci. Upitana da li i ona misli da je inicijativa Mekalistera zakasnela za izbore sledeće godine, ona je navela, prenosi Tanjug, da ne treba unapred otpisivati ništa što iz tog razgovora može da proistekne.

„Mislim da je ponuda EP iskrena. EU se pokazala kao partner onima koji žele da demokratizuju Srbiju. U nekoliko navrata i mi smo govorili o tome da su i ove kritike koje sada dolaze zakasnele, ali one su uvek dobrodošle i ovu ponudu treba prihvatiti”, kazala je Aleksandra Jerkov.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je juče da je posredovanje EU u unapređenju izbornih uslova u Srbiji dobrodošlo, ali da opozicija neće učestvovati u razgovorima na koje poziva predsednica parlamenta Maja Gojković.

„Ako Evropska unija želi da se posle sedam godina evropski standardi primenjuju i na onom delu Evrope koji se zove Srbija, mi smo srećni”, rekao je on, ali je dodao da svako ko misli da će se opozicija odazvati pozivu Maje Gojković ozbiljno potcenjuje i opoziciju i njenu odlučnost da se za te izborne uslove bori. Kako je rekao, prenosi Beta, veliki broj ljudi u Srbiji ucenjen je poslom da glasa za stranku na vlasti i obezbeđuje takozvane sigurne glasove i da mediji sprečavaju bilo koga iz opozicije da nešto kaže.

„Izbori pod prisilom nisu izbori”, rekao je Đilas i dodao da postoji spremnost da se učestvuje u dijalogu s evropskim posrednicima i predstavnicima ukoliko oni žele da rešavaju takve stvari. I lider Nove stranke Zoran Živković smatra da je dobro što je EU „preuzela deo odgovornosti za stanje u našoj zemlji”, i u objavi na Tviteru dodao: „To ne znači ni da idemo na izbore, ni da ih bojkotujemo, to znači da smo spremni na još jedan razgovor, a od njegovog kvaliteta ćemo videti šta dalje.”

 

Autor Biljana Baković

 

Naslovna fotografija: parlament.gov.rs

 

Izvor Politika, 20. septembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u