Rusija i Kina uložile veto na zapadnu rezoluciju o Siriji

Rezolucijom se traži da akcije protiv terorista budu u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, javio je AP

Rusija i Kina stavile su veto na rezoluciju koju je podržala ubedljiva većina zemalja članica Saveta bezbednosti UN, a kojom se traži prekid vatre u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib, poslednjem uporištu pobunjenika u Siriji.

Rezolucijom se traži da akcije protiv terorista budu u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, javio je AP, prenosi Tanjug.

Ruski ambasador u UN Vasili Nebenzja rekao je u Savetu da je cilj rezolucije, čiji nacrt su sačinili Nemačka, Belgija i Kuvajt, da „spase međunarodne teroriste koji su se zabarikadirali u Idlibu od konačnog poraza”.

Nemački ambasador Kristof Hojzgen uzvratio je da su pristalice ove rezolucije „odlučne da se bore protiv terorizma”, ali insistiraju da operacije moraju obezbediti zaštitu civila kako to zahteva međunarodno pravo.

Rezoluciju je podržalo 12 od 15 članica Saveta bezbednosti, a Ekvatorijalna Gvineja bila je uzdržana. Uskoro bi trebalo da se glasa i o drugoj rezoluciji kojom se poziva na prekid vatre u Idlibu, a koju predlažu Rusija i Kina.

 

Naslovna fotografija: AFP/Getty Images

 

Izvor Politika, 19. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u