Zeman: Svaka greška se može ispraviti, pa i priznanje Kosova

Češki predsednik smatra da treba ispraviti grešku što je vlada premijera Mireka Topolaneka 2008. godine priznala Kosovo

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio, povodom svoje inicijative da se proveri može li Češka da povuče priznanje Kosova, da svaka greška može da se ispravi.

Dodao je da će on predlog da se priznanje Kosova povuče izneti kao temu za raspravu na neformalnom savetovanju državnog vrha o spoljnoj politici u oktobru.

„Jedinstvena spoljna politika nastaje tokom diskusije, što je savetovanje četiri najviša zvaničnika koje će biti uskoro. Samo sam rekao da želim da na tom savetovanju iznesem predlog da se povuče priznanje nezavisnosti Kosova. To je sve“, kazao je sinoć Zeman u redovnom intervjuu za privatnu češku televiziju TV Barandov.

Češki predsednik smatra da treba ispraviti grešku što vlada premijera Mireka Topolaneka 2008. godine nije poštovala rezoluciju Poslaničkog doma Parlamenta Češke, izglasanu, kako je sinoć podsetio Zeman, skoro jednoglasno i poziv iz nje da češka vlada Kosovo ne prizna.

„Tada Topolanekova vlada nije poštovala tu rezoluciju i Kosovo je priznala. Svaka greška može da se ispravi“, rekao je Zeman.

Druga greška, odnosno argument kojim Zeman želi da potkrepi svoju ideju na sastanku sa predsednicima oba doma parlamenta i premijerom, jeste to što, kako je sinoć kazao češki predsednik, teško da Češka treba da priznaje državu koju vode ratni zločinci.

„Drugi argument koji se čini aktuelan pre svega ovih nedelja i meseci je taj da sud u Hagu poziva kosovske političare, uključujući tu i premijera, koji je zbog toga podneo ostavku, zbog podozrenja za ratne zločine“, kazao je Zeman i preporučio knjigu bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte.

„Napisala je tu knjigu upravo o zločinima UČK ili Oslobodilačke vojske Kosova. Drugim rečima, dobro, vodi se istraga tek sada ili još sada da budemo precizni. I to je moj drugi argument koji sam sažeo u to da bi teško trebalo da priznajemo državu koju vode ratni zločinci“, izjavio je Zeman.

Zemanov predlog da Češka ispravi grešku i povuče priznanje Kosova nije naišao na podršku ni premijera ni predsednika oba doma češkog parlamenta a predsednik Senata parlamenta, Jaroslav Kubera kazao je prošle sedmice da će to biti debata ni o čemu jer je predsednik Zeman to izjavio samo da se dopadne Srbima a nema nikakvu moć da nešto po tom pitanju uradi.

„Češka bi pre trebalo da podržava dijalog i saradnju u regionu Zapadnog Balkana. Povlačenje priznanja je stvar svake suverene države, isto kao i priznanje. Ali ne smatram da bi to nekako pozitivno pomerilo ili rešilo stanje na Kosovu“, poručio je šef donjeg doma parlamenta iz vladajuće stranke ANO Radek Vondraček.

Premijer Andrej Babiš i šef češke diplomatije Tomaš Petšiček naglasili su da ne vide razlog da Češka menja politiku i povlači priznanje Kosova ali da će naravno saslušati i razgovarati o predlogu i argumentima češkog predsednika.

Češka opozicija, posebno ona koja je bila kategorično protiv bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine i žestoko kritikovala Zemana kao tadašnjeg premijera za to što je doneo odluku da da NATO saglasnost Češke, iako je mogao da stavi veto, veruje da Zeman samo želi da se iskupi pred srpskim narodom za to što je dao blagoslov da se zbog Kosova bombarduje Beograd, iako su se tome žestoko protivili neki ministri njegove tadašnje vlade.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/David W Cerny

 

Izvor Beta/B92, 20. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u