Britanci Dušku Kneževiću oduzeli tri pasoša

Pravnici ocenjuju da je ovom odlukom londonskog suda „formalno počeo proces ekstradicije”

Vlasniku kompanije „Atlas grupe” Dušku Kneževiću pre dva dana su u londonskom sudu oduzeti crnogorski, britanski i kiparski pasoš, ograničeno mu je kretanje i nad njim je uveden elektronski nadzor, ali mu nije određivan ekstradicioni pritvor jer je sudu položio jemstvo od 70.000 funti, vest je koju su objavili juče skoro svi podgorički mediji. Pravnici ocenjuju da je ovom odlukom londonskog suda „formalno počeo proces ekstradicije”, a Knežević je saslušan po osnovu poternice koju je za njim raspisalo crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo.

U Ministarstvu spoljnih poslova i ambasadi Crne Gore u Londonu nisu bili spremni da crnogorskim medijima kažu da li su obavešteni o oduzimanju dokumenata Kneževiću, koji je i državljanin Crne Gore.

Zanimljivo je da je upravo prekjuče Vlada Crne Gore na redovnoj sednici utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Crne Gore i Velike Britanije, kojim se dopunjava Evropska konvencija o ekstradiciji i „olakšava njena primena”. Ugovor između dve države potpisali su petog marta ove godine predstavnici dveju vlada, crnogorski vicepremijer Zoran Pažin i britanski ministar za Evropu Alan Dankan.

Podgoričkim Vijestima glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao: „Obavešten sam da je Knežević saslušan po poternici koju smo raspisali za njim. Velika Britanija je jedna od najrazvijenijih demokratija sveta i ona deluje u skladu sa zakonom. Meni je pravo zadovoljstvo kada sarađujem s Ujedinjenim Kraljevstvom.” On je kazao da su britanske vlasti Kneževiću „zabranile da se približava aerodromima, železničkim stanicama i lukama”.

„Sada sledi standardna procedura tokom koje će londonski sud od nas tražiti dokumentaciju na osnovu koje tražimo izručenje. Mi ćemo postupati po njihovim zahtevima, a naš zahtev pred tamošnjim sudom zastupa britanski tužilac”, objasnio je Katnić.

On je utvrdio da su sudske vlasti Engleske zatražile „da Knežević i njegov pravni tim do narednog ročišta, 17. oktobra, iznesu argumente protiv ekstradicije u pisanoj formi, kao i da predlože sve dokaze na koje imaju nameru da se pozivaju”.

Afera „Atlas” počela je početkom godine istragama SDT-a protiv Kneževića, nakon što je objavljivao snimke koji ukazuju na korupciju u delovima vlasti. U ugovoru, koji je juče objavila i vlada, navodi se da Crna Gora ili Velika Britanija neće odbiti izručenje svog državljanina ukoliko ga druga zemlja traži za krivična dela za koja se, prema propisima obe strane, može izreći kazna zatvora od najmanje pet godina. Ili, kako piše u dokumentu, zbog izvršenja iste kazne zatvora.

Knežević se sumnjiči za krivična dela korupcije za koja je zaprećena kazna iznad pet godina. U tom dokumentu je navedeno da izručenje može biti odbijeno ako zamoljena država preuzme izvršenje sankcija.

 

Autor Novica Đurić

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 21. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u