Jović: Tito dokaze o Jasenovcu dostavio Vatikanu; Joška Broz: Ko te plaća za laži?

Jović tvrdi da je Ranković to slučajno saznao, što je Tita navelo na zaključak da sigurno ima paralelnu službu, i otuda afera o prisluškivanju

Borisav Jović otkrio je tajnu koja je čuvana od 1966. godine.

Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ tvrdi da je Josip Broz Tito u najvećoj tajnosti prebacio u Vatikan dokumentaciju sa najgorim dokazima o stravičnim ustaškim zločinima u Jasenovcu.

Jedini koji je za to znao bio je Aleksandar Leka Ranković, tada potpredsednik države.

– Ranković je sasvim slučajno saznao šta je Tito uradio, i to od našeg ambasadora pri Svetoj stolici koji je to doznao unutar Vatikana. Tita je zgranulo kako je Ranković to mogao da otkrije i zaključio je da ovaj sigurno ima paralelnu obaveštajnu službu – otkrio je Jović.

Jović objašnjava da je za sve što se događalo saznao 1975. godine, kada je tek bio postavljen za ambasadora SFRJ u Rimu.

Njega je o tome u italijanskoj prestonici obavestio čovek čije ime ne želi da otkrije, a koji je znao da je Tito lično naredio uklanjanje dokumenata koji direktno svedoče o stradanju Srba u Jasenovcu.

Dodaje da je Tito to sve radio uz pomoć tadašnjeg predsednika hrvatskog sabora Steve Krajačića:

– Tita je tada zaprepastilo kako je Ranković to uopšte mogao da otkrije, otud i priča o prisluškivanju.

Ipak, cilj je postigao i ta dokumenta nikad nisu ugledala svetlost dana.

 

Izvor Ekspres, 22. septembar 2019.

JOŠKA BROZ: LUPETANjE, JOVIĆA NEKO PLAĆA
Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ, Borisav Jović tvrdi da je Josip Broz Tito 1966. godine prebacio u Vatikan dokumentaciju sa dokazima o ustaškim zločinima u Jasenovcu. Sagovornici Pinka smatraju da je to potpuno nelogično i ukazuju na minimiziranje zločina u logorima na teritoriji NDH.

Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita kaže da to nije tačno i da je reč o običnom „lupetanju”.

– U poslednje vreme ne znam šta je tom čoveku, sve laži i neistine. Zna se zašto je Ranković pao. Sve je to bilo mešteranje Steve Krajačića, koji je rekao: „trebalo bi nešto da postavimo u kuću, star je pa da imamo sve pod kontrolom”. On je optužen za prisluškivanje, za pokušaj državnog udara, da bi kada je Ranković pao te uređaje proširili i na kupatila…To je pravi razlog… kaže Broz.

Prema njegovim rečima, Jović u poslednje vreme priča mnogo neistina i insinuacija.

– Ne znam ko ga plaća za to. Ne radi on to tek tako radi sebe, on je jedan isluženi političar. Bio je predsednik države, zašto onda to nije rekao – naveo je Broz.

Pukovnik prof. dr Miloje Pršić, bivši direktor Vojnog arhiva, kaže da nema nikakve podatke o tome da su dokumenta o logorima NDH prebačena u Vatikan.

– Ja mogu da kažem kako je radio Vojni arhiv, tamo postiji fond koji se zove Arhiv NDH. Ono što ima u Vojnom arhivu je javno i dostupno javnosti, ništa nije skrivano – naveo je Pršić.

On je ukazao na činjenicu da istraživanje logora u NDH nije bilo dozvoljeno, da o tome mnogi nisu znali i da se prećutkivalo.

Narodni poslanik Aleksandar Čotrić kaže da ne veruje da su dokumenti koji se odnose na ustaški logor dostavljeni u to vreme Vatikanu.

– To je nelogično. Rađeno na tome da se minimizuju zločini nad Srbima, Jevrejima i Romima u tom i drugim logorima na teritioriji NDH. Jović da je imao ta saznanja dok je bio na važnim državnim funkcijama sigurno bi ih izneo. Nelogično je da se dokumenti iznose u Vatikan jer se zna da se tamo dokumenti dobro čuvaju i da bi kad-tad bili obelodanjeni – istakao je Čotrić.

Dodao je, međutim, da je mnogo toga urađeno nelogičnog sa stanovišta današnjeg vremena.

– Tito nikada nije posetio Jasenovac. Zašto su sravnjena sa zemljom stratišta, logorske zgrade uništene, za razliku od drugih nacističkih logora? – naveo je Čotrić.

 

Izvor Pink.rs, 23. septembar 2019.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u