Protesti u Egiptu, da li Zapad ruši Al Sisija?

Lažne informacije o protestima pojavile su se na društvenim mrežama, uz snimke protesta iz ranijih godina predstavljenih kao da se sada događaju

Egipatsko medijsko regulatorno telo upozorilo je novinare da prati njihovo izveštavanje sa protesta protiv predsednika Abdel Fatah Al Sisija i pozvalo ih da se drže profesionalnih kodeksa.

Ovo upozorenje je stiglo nekoliko sati pošto je policija u oblacima suzavca rasturila najnoviji mali protest.

Desetine ljudi među kojima i deca izašlo je na ulice u subotu uveče u Suezu tražeći da El Sisi ode sa vlasti, rekla su tri očevica za AP.

Jedan stanovnik je rekao da je policija jurila za ljudima na ulici i da je bilo puno suzavca, prenosi Beta.

Protesti su usledili posle retkih antivladinih demonstracija u nekoliko egipatskih gradova kasno u petak. I te demonstracije je vrlo brzo policija rasterala ali one su obeležile početak protesta na ulicama koji su skoro potpuno bili zaustavljeni poslednjih godina drakonskim merama uvedenim pod vlašću El Sisija, navodi AP.

Vlada je takoreći zabranila sve javne proteste 2013. godine ubrzo pošto je El Sisi predvodio vojno svrgavanje izabranog islamističkog predsednika, koji je unosio razdor u egipatsko društvo. Od tada bilo ko ko bi se usudio da izađe na ulicu brzo bio bi uhapšen i dobio bi duge zatvorske kazne.

U saopštenju izdatom danas Državna služba za informisanje, koja akredituje strane medije, navela je da „pažljivo prati” izveštavanje sa protesta.

Izveštači su pozvani da se strogo drže profesionalnog kodeksa ponašanja a mediji da pruže prostora da se razni stavovi izraze podjednako, i to uključuje i stavove države ili onih koji predstavljaju državu.

To telo je izdavalo slična saopštenja ranije u vezi osetljivih događaja, prenosi AP.

Takođe je upozoreno da društveni mediji ne treba da se smatraju izvorima vesti zbog brojnih lažnih naloga i izmišljanja.

Lažne informacije o protestima pojavile su se na društvenim mrežama uključujući video snimke protesta iz ranijih godina predstavljenih kao da se sada događaju.

Novi protesti nastali su iz onlajn kampanje koju je pokrenuo egipatski biznismen Mohamed Ali koji živi u samonamentnutom izgnanstvu. On je sebe predstavio kao uzbunjivač za korupciju. On poziva demonstrante da izađu na ulicu u trenutku kada su niži i srednji slojevi egipatskog društva pritisnuti posle više godina ekonomskih reformi i mera štednje.

Mohamad Ali je objavio niz video snimaka u kojima tvrdi da postoji korupcija u vojsci i vladi. Njegovi snimci inspirisali su druge, koji su često nosili maske da sakriju identitet, da objave sopstvene video snimke o navodnim iskustvima sa korupcijom.

EL Sisi je odbacio navode o korupciji kao obične laži. Egipatski predsednik je više puta upozoravao da protesti i demonstracije rizikuju da stvore haos koji će poremetiti napore za obnovu zemlje.

 

Izvor Politika, 22. septembar 2019.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u