Srbija treći investitor u BiH, investicije uglavnom u RS

Srpski kapital slevao se prevashodno u Republiku Srpsku, ali i mereno na nivou cele zemlje Srbija je treći investitor u BiH

Srpski ulagači na trećem su mestu na lestvici investitora u Bosnu i Hercegovinu, s dosad ukupno uloženih milijardu evra. Srpski kapital doduše slevao se prevashodno u Republiku Srpsku. Ali, učešće srpskog kapitala u investicijama u BiH od 14 odsto u odnosu na sva ulaganja pozicionirao je Srbiju na treće mesto među stranim ulagačima, mereno za nivo cele zemlje.

Najveća srpska investicija zabeležena je 2007. godine, kada je u BiH investirano 1,3 milijarde konvertibilnih maraka, to jest oko 650 miliona evra. Reč je o kupovini „Telekoma Srpske” od strane „Telekoma Srbije”.

I naredna godina bila je značajna, to jest 2008, kada je iz Srbije u BiH investirano nešto više od 100 miliona evra, a taj iznos neznatno je nadmašen i 2011. i zatim ponovo 2013. godine, podaci su Centralne banke BiH. Dok je, na primer, 2017. uloženo 25 miliona evra, a godinu posle toga nije bilo investicija.

Budući da je od 2006. godine, prema podacima Centralne banke BiH, iz Srbije u BiH ukupno investirano 1.035 milijardi evra, ispada da je prosek godišnjih ulaganja iznosio oko 80 miliona evra. Doduše, takva računica nije sasvim verodostojna, jer je samo jedna investicija, ona u „Telekom Srpske”, više od polovine svih uloženih sredstava.

„Srbija je treći najveći investitor u BiH s učešćem od 14.2 odsto u ukupnim investicijama”, rekli su za „Politiku” u Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH.

Na pitanje u koje oblasti je najviše ulagano, iz ove agencije su nam rekli da podaci nisu dostupni po kompanijama, ali da u ukupnom iznosu investicija iz Srbije dominiraju investicije u oblasti informacija i komunikacija s učešćem 70 odsto, zatim slede investicije u trgovinu s 11,3 odsto i prerađivačku industriju sa 7,4 odsto. U ovoj agenciji kažu da se među najznačajnijim investitorima mogu navesti „Telekom Srbija”, „Komercijalna banka” a.d. Beograd, Naftna industrija Srbije, „Hemofarm” a. d. Vršac, koji je investirao u „Hemofarm” d. o. o. Banjaluka, „Svislajon Takovo”, te kompanija „Imlek” a. d. koja je investirala u mlekare u Sarajevu, Banjaluci, Kozarskoj Dubici i Tesliću.

Ekonomista iz Banjaluke Zoran Pavlović rekao je za „Politiku” da su ulaganja iz Srbije u BiH sasvim prirodan proces, jer je reč o nekada uvezanim kompanijama u jednoj zemlji. „Pohvalna je svaka saradnja kad god ima uslova da se razvije proizvodnja, a dosad je to bilo primarno u RS. Verujem da političke nesuglasice unutar BiH izazivaju rezervisanost kod poslovnih ljudi. Ovdašnja situacija ne odaje dobar utisak, pa izostaju i investicije”, istakao je Pavlović. Kao pozitivne mogućnosti opisuje najave ulaganja Elektroprivrede Srbije i Elektroprivrede RS u energetske objekte. „Treba nam znatno više pozitivne klime kad je reč o saradnji dve zemlje. U BiH mahom se prodaje roba, bez proizvodnje, pa sam pristalica što tešnje saradnje grupacija i privrednika ne bi li se iskoristio interes Srbije, kao većeg i ozbiljnijeg partnera, i otvorila radna mesta”, istakao je Pavlović.

 

Izvor Politika, 23. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u