Trampu prete impičmentom zbog razgovora sa Zelenskim o Bajedonovoj korupciji

Sve je počelo kad je jedan obaveštajac podneo prijavu šefu, uznemiren zbog navodnog obećanja koje je Tramp dao Zelenskom

Ako istraga pokaže da je američki predsednik Donald Tramp pritiskao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži bivšeg američkog potpredsednika Joa Bajdena, tada bi Trampov opoziv bio jedina opcija, rekao je predsednik Obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma američkog Kongresa Adam Šif.

„Ako predsednik stopira vojnu pomoć dok istovremeno pokušava da zastraši stranog vođu da učini nešto zabranjeno kako bi napakostio protivniku tokom predsedničke kampanje, tada bi to bio jedini odgovarajući lek za zlo koje takvo ponašanje predstavlja”, rekao je Šif.

Ovaj demokrata ranije nije pozivao na Trampov opoziv, ali izjava za Si-En-En pokazuje da je promenio mišljenje.

Šif je 25. juna izjavio da je jedini način da Tramp napusti predsedničku funkciju da bude poražen na sledećim izborima, prenosi Tanjug.

Druge demokrate, uključujući kandidatkinju za predsednika Elizabet Voren, pozvali su vođstvo Demokratske stranke da odmah zatraže Trampov opoziv.

Ove nedelje je otkriveno kako je „zviždač” u američkoj obaveštajnoj službi 12. avgusta poslao službenu prijavu glavnom inspektoru u kojoj je u središtu Trampov telefonski razgovor s novim ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

„Zviždač” je ocenio kao zabrinjavajuće „obećanje” koje je republikanski milijarder dao stranom lideru.

Donald Tramp je odbacio te optužbe, dodajući da je reč o još jednom politički motivisanom napadu.

Brojni američki mediji, kako se navodi, optužuju Belu kuću za pritisak na Ukrajinu kako bi istražila Bajdenovig sina Hantera, koji je radio za jednu ukrajinsku gasnu kompaniju od 2014. kada je njegov otac bio potpredsednik Baraka Obame.

TRAMP SA ZELENSKIM RAZGOVARAO O KORUPCIJI
Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je razgovarao sa novim ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o njegovim izborima i o tome da Amerika ne želi da njeni ljudi kao što su potpredsednik Džo Bajden i njegov sin doprinesu korupciji koja već postoji u Ukrajini.

Kako izgleda Tramp nije išao toliko daleko da prizna da je sa Zelenskim razgovarao o potencijalnom kandidatu za predsednika američke demokratske stranke Džou Bajdenu i Bajdenovom sinu Hanteru tokom telefonskog razgovora 25. jula, što je suština pritužbe uzbunjivača protiv Trampa.

Američki mediji ranije su preneli da je jedan uzbunjivač iz redova obaveštajne zajednice podneo prijavu generalnom inspektoru američkih obaveštajnih službi, uznemiren zbog obećanja koje je Tramp, navodno, dao izvesnom stranom lideru.

Neimenovan izvor upoznat sa tim pitanjem rekao je za AP da je Tramp u julu tražio od novog lidera Ukrajine da istraži sina bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je radio za ukrajinsku gasnu kompaniju.

AP javlja da od Bele kuće nisu dobili traženo razjašnjenje Trampovih današnjih izjava.

Tramp je danas odgovorio na nekoliko pitanja o razgovoru sa Zelenskim dok je napuštao Belu kuću za Teksas, prenosi Beta.

 

Izvor Politika, 22. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u