Rektorka poslala saopštenje medijima, postignut dogovor o deblokadi Rektorata

Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese odluku da li u doktoratu Siniše Malog ima elemenata plagiranja

Studenti iz Udruženja „1 od 5 miliona” koji od 13. septembra blokiraju rad Rektorata Univerziteta u Beogradu ujutru će napustiti to zdanje i omogućiti nesmetane pripreme za skori početak nove akademske godine, istakao je za „Politiku” Danilo Potparić, student prorektor. To je odlučeno posle višečasovnih pregovora sa rektorkom Ivankom Popović sa kojom trenutno i sastavljaju tekst dogovora otkriva Potparić. Podsetimo, studenti su zahtevali da rektorka javno na Radio televiziji Srbije premijerki Ani Brnabić predloži ostavku Siniše Malog, ministra finansija, a da li dogovor i to podrazumeva Potparić nije mogao da nam potvrdi.

Autor D. J. S.

REKTORKA: BIO JE OVO VRLO KONSTRUKTIVAN RAZGOVOR
Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović i studenti iz udruženja „1 od 5 miliona” saopštili su posle današnjeg sastanka da su postigli dogovor, ali detalje niti sadržaj dogovora nisu saopštili, a Rektorat je i dalje pod blokadom.

Šta su se konkretno dogovorili ni studenti, ni rektorka nisu bili rapoloženi da podele sa medijima, a studenti kažu da u toku dana očekuju da rektorka ispuniti dogovoreno, te da će nakon toga odblokirati zgradu.

„Čini mi se da smo se dogovorili. Bio je ovo vrlo konstruktivan razgovor i nadam se da smo posao priveli kraju, što me raduje”, rekla je rektorka okupljenim novinarima, javlja Tanjug.

Ona nije želela da komenatariše jučerašnju izjavu premijerke Ane Brnabić da se „svrstala na jednu stranu”, samo je kratko rekla:

„Najvažnije je da pričamo, da smo se mi dogovorili”.

Pregovori rektorke i studenata počeli su juče nakon što se Popović u nedelju javnosti obratila saopštenjem u kojem je osudila ulazak aktivista vladajuće stranke u zgradu rektorata.

Naslovna fotografija: P. Milošević/Novosti

Izvor Politika, 24. septembar 2019.

REKTORKA: STAJEM UZ SVOJE STUDENTE

Rektorka UB Ivanka Popović, nakon sastanka sa studentima iz Udruženja „1 od 5″ miliona, saopštila je da upitnost i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled UB i da je zato u interesu svih da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku.

„Kao rektorka Univerziteta u Beogradu, prihvatam moralnu odgovornost i stajem uz svoje studente koji borave već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se za autonomiju i ugled Univerziteta“, piše u saopštenju.

Ivanka Popović je navela da, kao rezultat inicijative studenata koji borave u Rektoratu, Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese svoju konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja.

„Ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje. Upravi FON je preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka“, saopštila je rektorka.

Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje ovog pitanja, koje se odlaže više od pet godina, piše u saopštenju.

Takođe, Popovićeva poručuje da studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata ne smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice.

UB se obavezuje i da će, u saradnji sa Studentskim centrom, obezbediti adekvatan smeštaj, bez dodatnih troškova, svim studentima koji će biti privremeno izmešteni iz studentskih domova tokom trajanja Evropskih univerzitetskih igara.

„Na ovaj način, uz dopunski ispitni rok, studenti neće trpeti posledice održavanja Igara. Učesnicima i volonterima Igara biće obezbeđeni ESP bodovi za vannastavne aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

Rektorka poziva Vladu Srbije da u što kraćem roku usvoji budžet Evropskih univerzitetskih igara 2020. radi omogućavanja njihovog organizovanja.

Popovićeva navodi i da uprava UB zahteva da svi fakulteti, u skladu sa akreditovanim studijskim programima, obezbede punu dostupnost obavezne literature za sve predmete.

Ranije danas, održan je sastanak rektorke i studenata iz Udruženja „Jedan od pet miliona“, koji su najavili da će deblokirati zgradu Rektorata ako Popovićeva do kraja dana ispuni njihove zahteve.

Izvor RTS, 24. septembar 2019.

Dnevne vesti