Objavljen transkript razgovora Trampa i Zelenskog zbog kojeg je najavljen impičment

Bajden se hvalio kako je smenio tužioca koji je vodio postupak protiv njegovog sina, Tramp rekao Zelenskom: „Probajte da to ispitate, zvuči užasno”

Kontroverzni telefonski razgovor između američkog predsednika Donalda Trampa i Volodimira Zelenskog, predsednika Ukrajine, objavljen je dan pošto su demokrate u Kongresu pokrenule postupak za opoziv predsednika SAD.

Transkript sadrži delove koji predstavljaju navodni „krunski dokaz“ demokrata da je Tramp pokušavao da pritiskom na ukrajinskog predsednika zloupotrebi položaj i pokrene istragu protiv mogućeg protivkandidata na predsedničkim izborima Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Tokom razgovora, Tramp pominje istragu koju je protiv ukrajinske gasne kompanije, u čijem je upravnom odboru sedeo Bajdenov sin, vodio tamošnji tužilac.

„Mnogo je priče o Bajdenovom sinu, kao i da je Bajden zaustavio istragu, i mnogo ljudi želi da sazna više o tome, tako da bi bilo sjajno ukoliko možete da učinite bilo šta sa glavnim tužiocem“, navodi se u transkriptu razgovora Trampa i Zelenskog.

Tramp je, takođe, rekao i da se „Bajden hvali unaokolo kako je zaustavio istragu“.

„Probajte da to ispitate, jer mi zvuči užasno“, navodi se u transkriptu.

Suštinski, demokrate okrivljuju Trampa da je pomoć Ukrajini od oko 400 miliona dolara zamrznuo kako bi izdejstvovao istragu protiv Bajdena i njegovog sina. Pomoć je u međuvremenu uplaćena na ukrajinske račune, a američki predsednik je odbacio optužbe da je ucenjivao Zelenskog.

I ukrajinski predsednik je, u međuvremenu, odbacio spekulacije da ga je Tramp ucenjivao.

„Niko ne može da izvrši pritisak na mene, jer sam predsednik nezavisne države“, rekao je Zelenski u Njujorku.

 

Izvor RTS, 25. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u