Dačić: Slede nova povlačenja priznanja, do kraja godine cifra pada ispod polovine članica UN

Naši građani mogu da budu sigurni da će u narednom periodu biti još zemalja koje će povući ili suspendovati, zamrznuti odluke o priznanju Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da će u narednom periodu biti još zemalja koje će povući ili zamrznuti odluke o priznavanju Kosova, saopštilo je ministarstvo.

„Mogu otvoreno da kažem, kao što je i predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) najavio, da naši građani mogu da budu sigurni da će u narednom periodu biti, a to smo ovde dogovarali, još zemalja koje će povući ili suspendovati, zamrznuti odluke o priznanju Kosova”, rekao je sinoć Dačić u Njujorku, gde boravi povodom zasedanja Generalne skupštine UN.

Ministar je dodao da Kosovo u Interpolu, ako bude nekog glasanja, sigurno neće proći, jer su snage udružili ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova i predsednik republike, prenosi Beta.

„Do kraja godine brojka zemalja koje su priznale Kosovo, što je važno iz taktičkih razloga, pašće na ispod polovine članica u UN. Već sada, sa 15 zemalja koje su povukle priznanje, imamo skoro osam odsto od ukupnog članstva u UN. To je veliki rezultat za malu zemlju kao što je Srbija, jer mi nismo velesila. Ovde smo i to potvrdili, to je veliki doprinos naše delegacije koja ovde boravi”, izjavio je šef srpske diplomatije.

On je izjavio da je srpska delegacija u Njujorku za tri dana imala razgovore sa predstavnicima 53 zemlje, da su preostala još dva dana za razgovore i da očekuje da će imati razgovore sa predstavnicima 100 zemalja.

„S nekima je razgovarao predsednik vezano za strateške stvari, za dijalog sa Prištinom, ali tu je bilo i mnogih susreta upravo na temu pozicije, vezano za status Kosova i Metohije”, rekao je Dačić.

 

Izvor Politika, 26. septembar 2019.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u