Dojče vele: Demokrate znaju da impičment neće uspeti, ali…

Demokrate ne mogu da pobede u postupku opoziva zahvaljujući republikanskoj većini u Senatu, ali računaju na obaranje Trampovog rejtinga

Nensi Pelosi je bila jasnija nego ikad: predsednik Tramp je prekršio Ustav SAD. Predsedavajuća Predstavničkom domu Kongresa SAD ovaj put je sigurna – iako je mesecima upozoravala da su za postupak opoziva potrebni čvrsti dokazi.

Ono što sada sledi jeste Miler 2.0: iscrpljujuća borba oko tumačenja jednog telefonskog razgovora koji u sebi krije jak politički eksploziv.

RIZIK ZA DEMOKRATE JE VELIKI
No, Miler 2.0 bi mogao da bude i druga šansa sa demokrate. Optužba da je predsednik Tramp zloupotrebio svoju funkciju ovaj put se ne mogu tako lako opovrgnuti i nazvati „lovom na veštice“. Sam Tramp je pred reporterima priznao da je tražio materijale koji bi teretili sina njegovog protivnika Džoa Bajdena. A manuskript telefonskog razgovora je jasan: Tramp je od jednog stranog šefa vlade zatražio istragu protiv svog političkog protivnika – to je zloupotreba funkcije.

No, predsednik Tramp i dalje insistira na svom viđenju stvari. Kaže da u njegovom telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim nije bilo ničeg spornog. On zna da su se optužbe demokrata i specijalnog istražitelja Roberta Milera jednostavno odbile od njega. Demokrate smatraju da bi to sada moglo da se promeni.

Jasno je: rizik za demokrate je veliki. Kao i posle objavljivanja izveštaja specijalnog istražitelja Roberta Milera, predsednik Tramp pokušava da omalovaži optužbe u vezi sa Zelenskim kao očajnički pokušaj demokrata da ga svrgnu s trona. I na Tviteru je već napisao da će, ako dođe do postupka opoziva, sigurno ponovo bio izabran za predsednika.

TRAMP LOŠE STOJI U ANKETAMA
No, protokol telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim jasno pokazuje da je Tramp ovaj put otišao predaleko. Istražni postupak neće biti koncentrisan samo na to, već će još jednom izneti u javnost optužbe iz Milerovog izveštaja, na primer, o opstrukciji pravosuđa.

Doduše, većina Amerikanaca je sada protiv postupka opoziva predsednika. Ali jasno je i da Donald Tramp trenutno u anketama stoji lošije, čak dosta lošije, od Džoa Bajdena koji vodi na skali popularnosti.

Demokrate ne mogu da pobede u postupku opoziva zahvaljujući republikanskoj većini u Senatu – na kraju će biti poraženi. Ali, oni ne moraju da pobede: postupak opoziva od Trampa neće načiniti omiljenijeg predsednika.

Jeste – to je borba koja se vodi rušenjem kredibiliteta, i borba koja će na duži rok koristiti demokratama. Jer, godinu dana pred izbore, Donald Tramp sam stalno iznova ruši svoj kredibilitet – ne samo Milerovim izveštajem i telefonskim razgovorom sa Ukrajinom. Recesija koja preti SAD će ga pogoditi tamo gde je najosetljiviji i jednom starom predizbornom sloganu demokrata podariti novu relevantnost – It’s the economy, stupid!

 

Autor Oliver Zalet

 

Izvor Dojče vele, 26. septembar 2019. 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u