Vučić u GS UN: Balkan balkanskim narodima

„Rešenje za pitanje Kosova i Metohije mora da bude takvo da nijedna strana ne dobije sve, ali da dobije dovoljno”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju u Ujedinjenim nacijama da srpski narod pre svega želi mir i stabilnost i mogućnost da ekonomski napreduje.

Aleksandar Vučić je rekao da se u UN okupljaju kao deca kada treba da čujemo šta veliki moćnici misle o nama. „Pomalo se plašimo, pomalo smo uplašeni i radujemo se kada se to završi, kada se ne pojavimo u njihovim govorima. Nažalost, mi gledamo sa podsmehom na one koji su pomenuti, jer nismo na njihovom mestu i što smo preživeli još jednu godinu“, rekao je Vučić.

Naveo je da ne govori o jednoj velikoj sili, već o svim velikim silama.

„Ja dolazim iz jedne male zemlje, najveće na Zapadnom Balkanu, dolazim iz naroda koji je doživeo najveće patnje u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu i koji pre svega najviše želi da ima mir, stabilnost i mogućnost da ekonomski napreduje u 21. veku“, istakao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, bivša Jugoslavija i njeni pravni naslednici su jedni od osnivača nesvrstanog pokreta.

„Danas smo na putu ka EU, to je strateška posvećenost naše zemlje. Mi danas ovde ne samo da podvlačimo pravo na nezavisnost i suverenost malih zemalja već i da budemo sposobni da održimo kvalitet i pravo na slobodno odlučivanje tako što bismo delovali zajedno. Iz tog razloga ću govoriti o Srbiji i regionu, jer jedno ne ide bez drugog“, naveo je predsednik.

Parafrazirajući američkog pisca Ernesta Hemingveja, Vučić je istakao da Srbija nije ostrvo, ali da može ponosno da kaže da je taj deo Balkana jači ako je Srbija snažnija. „Zato se uvek zalažem za region isto koliko i za Srbiju. Uvek ćemo zagovarati politiku mira i pregovore, jer je to jedini način da stvorimo ekonomsku stabilnost, bez koje nema progresa“, istakao je Vučić.

Vučić je naveo da dolazi iz zemlje koja je 2018. morala da se suoči sa teškim reformama. „Bili smo na ivici bankrota. Želim da prenesem radosnu vest da sutra možemo od jedne kreditne agencije očekivati da poboljša kreditni rejting naše zemlje. Prema projekcijama MMF-a za Srbiju, kumulativni rast će narednih godina biti 12,5 ili 13 odsto. Taj rast neće imati nijedna zemlja u regionu“, istakao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, sa stabilnom ekonomskom situcijom, Srbija je privukla 2,3 milijarde evra direktnih stranih investicija, što je daleko više nego prethodne godine. „Srbija ima najnižu stopu nezaposlenosti u regionu – 10,3 posto. Dodatno investiranje u budućnost Srbije je kroz znanje. Mi smo čuveni po izvozu IT usluga i softvera. U prethodnoj godini izvoz toga je prevazišao milijardu evra“, naveo je Vučić.

Rešenje za KiM – niko da ne dobije sve, ali da dobije dovoljno. Rešenje za pitanje Kosova i Metohije mora da bude takvo da nijedna strana ne dobije sve, ali da dobije dovoljno, poručio je Vučić u Njujorku, i istakao da to rešenje niko ne želi više od Srbije.

Zato, poručio je, očekujemo da sve velike sile shvate i podrže naše argumente i da ne podržavaju argumente i pokrete koji idu u suprotnom smeru, kao što je to bio slučaj od 1999. do 2008. godine. Vučić je istakao da se Srbija suočava sa problemima vezanim za teritorijalni integritet i da nerešeno pitanje KiM najviše opterećuje ekonomski rast ne samo u Srbiji nego i u regionu.

„Kao što je govorio Jovan Dučić da su ‘neprijatelji samo naši prijatelji koji se razlikuju po tome što nas ne shvataju i što postoji određeni nesporazum’. Ovo je viševekovni problem koji se ne može samo razumeti kroz predrasude, ali mi smo hrabro i realistično, uz veru, počeli da se borimo za trajno rešenje. Niko ga ne želi više od Srbije jer će omogućiti našoj zemlji i celom regionu stabilnost, saradnju, ekonomski prosperitet i napredak na našem putu ka EU „, rekao je Vučić.

Citirao je nekadašnjeg američkog predsednika Džona Kenedija da ne možemo da razgovaramo sa ljudima koji kažu „što je moje – moje je, a što je tvoje – oko toga može da se pregovara“ i poručio da rešenje mora da se postigne tako da nijedna strana neće dobiti sve, ali će dobiti dovoljno. Srbija ne priznaje jednostrano porglašenu nezavisnost tzv. Kosova, kao što određeni broj zemalja to čini, jer je, prema pravno obavezujućoj Rezoluciji SB UN 12 44, Kosovo – autonomna pokrajina Srbije, rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je na dijalog pod pokroviteljstvom EU i na to da je potpisan Briselski sporazum, ali da preuzete obaveze ispunjava samo Srbija. „Nastavljamo dijalog uprkos velikim tenzijama, problemima i određenim unilateralnim potezima Prištine, kao što su takse na našu robu. Izgubili smo 350 miliona evra do 21. avgusta ove godine. Te takse još ograničavaju dostojan život Srba na KiM. Sve ovo vreme Srbija je umereno i odgovorno odgovarala i nije sprovodila kontramere i pokušavala je da smiri situaciju“, rekao je Vučić.

Nisu interesi samo Prištine i Beograda umešani u pitanje Kosova i Metohije, već i svih ostalih međunarodnih igrača i, dok se bude nastavljalo tako, Kosovo će biti izvor neprestanih političkih manipulacija i nestabilnosti, istakao je predsednik Srbije. Iz tog razloga, naglašava, neophodno je prisustvo UN, kroz Unmik, kao garancija za bezbednost Srba koji tamo žive.

„Uprkos svemu, verujem da je sporazum između Srba i Albanaca od ogromnog značaja za stabilnost regiona. I dalje se borimo za rešenje pitanja Kosova i Metohije, da to nije slučaj ne bismo gradili put od Niša do Prištine. Srbija se uvek nalazila na raskrsnici puteva“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izlaganje na 74. zasedanju Generalne skupštine UN završio rečima nekadašnjeg američkog predsednika Abrahama Linkolna:

„Ako postoji nešto dobro što čovek može da učini, neka to učini, dajte mu šansu“, ali i uz poruku „Balkan balkanskim narodima“.

 

Izvor RTS, 26. septembar 2019.

 

Pratite nas na YouTube-u