Zapaljena srpska kuća u centru Kline na Kosovu i Metohiji

U Klini živi nekoliko desetina srpskih povratnika, a u njenoj okolini nekoliko stotina njih. U trenutku požara u kući nije bilo nikoga

U centru Kline noćas je zapaljena je kuća Draga Konića, u kojoj u trenutku izbijanja požara nikog nije bilo. Marko Đurić apeluje na albanske političke činioce da ne koriste predizbornu kampanju u Pokrajini za upućivanje poruka mržnje i podsticanje napada na Srbe i njihovu imovinu.

Vest je za RTS potvrdio predsednik privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković, navodeći da je vlasnik kuće ranije preminuo i da u kući u poslednje vreme niko ne živi. Policijske i vatrogasne jedinice su izašle na teren i požar je ugašen oko tri sata posle ponoći.

Požar je uznemirio i uplašio porodicu Aleksandra i Vesne Pešić koji sa četvoro dece žive u neposrednoj blizini zapaljene kuće, dodao je Šarković. U Klini živi nekoliko desetina srpskih povratnika, a u njenoj okolini nekoliko stotina njih.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio najnoviji napad na srpsku imovinu, koji, kako kaže, za cilj nesumnjivo ima zastrašivanje malobrojnih Srba koji su ostali da žive u tom gradu i okolnim selima.

„Svet treba da čuje da se dve decenije od okončanja sukoba na Kosovu i Metohiji srpske kuće i dalje pale i da pošast mržnje i ekstremizma u našoj južnoj pokrajini nije suzbijena“, rekao je Đurić.

Jasno je, kako kaže, da u ovom, kao ni u prethodnim slučajevima uništavanja srpske imovine u Klini, nije došlo do samozapaljivanja.

Podsetio je da je u proteklih godinu dana samo na području opštine Klina zabeleženo desetak paljevina srpskih kuća i drugih napada na srpsku imovinu, što svedoči da je reč, ne o spontanim deliktima pojedinaca, već o osmišljenom zločinačkom scenariju.

Ponovo je apelovao na sve albanske političke činioce da ne koriste predizbornu kampanju u Pokrajini za upućivanje poruka mržnje i podsticanje napada na Srbe i njihovu imovinu, jer su, kako navodi, mir i suživot od vitalnog interesa za budućnost oba naroda.

 

Naslovna fotografija: D.Z./Večernje novosti

 

Izvor RTS, 27. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u