Dačić: Broj članica UN koje su priznale Kosovo uskoro pada ispod polovine

U GS UN jedino je Edi Rama pomenuo Kosovo, a ranije je to bio čest slučaj da se neke zemlje zalažu i pozivaju druge da priznaju Kosovo

Situacija oko KiM se veoma promenila i možemo uskoro da očekujemo da će broj država koje su priznale Kosovo pasti ispod polovine broja članica UN, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ivica Dačić je rekao da su predsednik Aleksandar Vučić i on na Generalnoj skupštini UN razgovarali sa predstavnicima 92 zemlje.

„Nama je cilj da broj zemalja koje su priznale Kosovo padne ispod polovine država članica UN. Kao što smo rekli, ima 193 članica, znači treba da padne na 96 članica. I to će da bude uskoro“, izjavio je Dačić odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije o razvoju ekonomske saradnje zemalja Zapadnog Balkana i Afrike u Privrednoj komori Srbije.

Ocenio je da je srpska delegacija u Njujorku imala uspešnu i napornu nedelju u Ujedninjenim nacijama, dodajući da su osim sa predstavnicima 92 zemlje razgovarali i sa predstavnicima između 15 i 20 međunarodnih i regionalnih organizacija.

„I u svim tim razgovorima možemo da zaključimo da se situacija veoma promenila oko KiM. Ako ste primetili u Generalnoj skupštini UN jedino je Edi Rama pomenuo Kosovo, a ranije je to bio čest slučaj da se neke zemlje zalažu i pozivaju druge da priznaju Kosovo“, primetio je Dačić.

Ističe da srpska delegacija u oktobru ponovo ići u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti UN  o Kosovu, koja bi trebalo da se održi, kako kaže, 10. oktobra ili krajem meseca.

PRITISCI PRIŠTINE NEĆE SPREČITI POBEDU SRPSKE LISTE
Dačić  je rekao da prištinske vlasti pokušavaju da na svaki mogući način spreče pobedu Srpske liste na predstojećim izborima i da očekuje da to neće sprečiti Srbe da budu jedinstveni, izađu na izbore i glasaju za tu listu.

Vlasti u Prištini koriste sve moguće pritiske i administrativne zabrane, a jedna od njih se odnosi na to ko ima pravo i mogućnost da glasa, rekao je Dačić.

Kako kaže, na prethodnim izborima se moglo glasati sa srpskim dokumentima, a ove godine se prvi put tako nešto zabranjuje.

„Uvek se trude da ističu svoju državnost i samostalnost, čak su na glasačkim listićima stavljali pečat samoproglašene republike Kosovo, a primenjuju i druge metode kao što je zabrana spota Srpske liste, što je apsolutno neprimereno, kao i razlozi koje su naveli za to. Nema razloga za tako nešto“, rekao je Dačić.

On je naveo da je poznat stav Republike Srbije i Srba koji žive na KiM u pogledu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Naglasio je da je neprimerena i zabrana boravka na Kosovu srpskim funkcionerima.

„O čemu mi pričamo, o ukidanju viza i stvaranju jedinstvenog prostora na Balkanu, a imamo situaciju da se nekom zabranjuje ulazak. Ne postoji deo teritorije u Evropi gde se nekome zabranjuje dolazak, osim na Kosovu. Gde još to ima, da se radi kao što to rade vlasti samoproglašene države Kosovo“, upitao je Dačić.

Istakao je da to ne može da umanji rezultat na izborima i pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da i ovog puta budu jedinstveni, izađu na izbore i glasaju za Srpsku listu.

 

Izvor RTS, 30. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u