Policija Hongkonga: Demonstranti na korak do terorizma, planiraju ubistva policajaca

Portparol policije rekao je da obaveštajni podaci nagoveštavaju da „tvrda struja” demonstranata podstiče ostale na „ekstremna dela”, kao što su ubistva policajaca

Policija u Hongkongu upozorila je danas na opasnost da demonstranti u tom gradu izazovu nasilje koje je „na korak do terorizma”, tokom sutrašnjeg obeležavanja kineskog nacionalnog praznika, što su aktivisti odbacili kao propagandu smišljenu da uplaši ljude.

Portparol policije Ce Čun Čung rekao je da obaveštajni podaci nagoveštavaju da „tvrda struja” demonstranata podstiče ostale na „ekstremna dela”, kao što su ubistva policajaca, prenosi Tanjug.

Oni bi, kaže Ce, tokom sutrašnje proslave mogli da se predstavljaju kao policajci da bi ubijali civile i da podmeću velike požare, na primer na benzinskim pumpama, prenosi AP.

„Na ivici smo ekstremne opasnosti. Postoje očigledni signali da ekstremno nasilje može da eskalira. Takva dela su korak bliže terorizmu”, rekao je Ce na konferenciji za novinare.

Poslanik Klaudija Mo nazvala je policijsku obaveštajnu službu „šalom”, ističući da je upozorenje koje je izneo Ce ponavljanje sličnog koje je prethodnih dana objavljeno u prokineskoj štampi.

„To je kineska propaganda na delu. Ono što još više zabrinjava je to što je policija priznala da se njeni pripadnici maskiraju u demonstrante. Pa ko će onda biti piroman? Ko će biti ubica”, rekla je Mo.

Tokom vikenda na protestima u Hongkongu ponovo je bilo nasilja, tokom kojeg je policija upotrebila suzavac protiv demonstranata koji su na njih bacali razne predmete.

Protesti su planirani i za sutra, kada se obeležava 70. godišnjica Narodne Republike Kine uprkos zabrani policije, što izaziva strah od mogućeg nasilja.

 

Izvor Politika, 30. septembar 2019.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u