Tramp upozorio da bi njegov opoziv mogao izazvati građanski rat

Citirao izjavu evangelističkog pastora Roberta Džefrisa, koji je tu ocenu izneo u intervjuu za Foks njuz

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je na Tviteru da bi njegov opoziv mogao da izazove drugi građanski rat u SAD, citirajući izjavu evangelističkog pastora Roberta Džefrisa, koji je tu ocenu izneo u intervjuu za Foks njuz.

Džefris je dodao da bi zemlja, impičmentom predsednika, mogla da bude nepovratno slomljena i da se nikada ne bi oporavila.

Tramp je u seriji ljutitih tvitova napisao da, kao i svaki američki državljanin, zaslužuje da se suoči sa onim ko ga optužuje, pogotovo, kako je naveo, zato što je uzbunjivač predstavio savršen razgovor sa inostranim liderom na potpuno „netačan i prevarantski” način.

On je dodao da ne želi da se sastane samo sa uzbunjivačem „koji je izneo informacije iz druge i treće ruke”, već i sa osobom „koja mu je nezakonito dala te većim delom netačne informacije”.

„Da li je ta osoba špijunirala predsednika SAD? To će imati velike posledice”, napisao je Tramp.

On je istakao da želi da predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma kongresa Adam Šif bude ispitan na najvišem nivou zbog „prevare i izdaje”.

„Njegove laži iznete su na najbezobrazniji i najgrozniji način koji je ikada viđen u Kongresu. On je napisao i pročitao užasne stvari, a onda rekao da ih je izgovorio predsednik”, naveo je Tramp.

Šif je juče izjavio da je američki Kongres odlučan u nameri da dobije pristup razgovorima Trampa s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim svetskim liderima i dodao je da je Kongres zabrinut da postoji mogućnost da je Tramp ugrozio nacionalnu bezbednost SAD, prenosi Tanjug.

Posle dojave anonimnog uzbunjivača iz obaveštajnih krugova, demokrate u Predstavničkom domu Kongresa pokrenule su proceduru opoziva.

Demokrate navode da je Tramp zloupotrebio položaj i od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tražio političku uslugu – da istraži poslovanje u Ukrajini sina njegovog potencijalnog protivkandidata iz redova demokrata Džozefa Bajdena.

 

Izvor Politika, 30. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u