U Pekingu održana najveća vojna parada u istoriji, Si poslao snažnu poruku

Nikada nijedna sila ne može poljuljati Kinu ili zaustaviti kineski narod i naciju da napreduju, rekao je Si sa Trga nebeskog mira

Kina je na vojnoj paradi povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine pokazala novu supersoničnu stratešku krstareću raketu DF-100 (Dongfeng-100) ili CJ-100.

U medijima se ranije pojavila informacija da ove rakete mogu da savladaju američke protivraketne sisteme i da pogode ciljeve na velikoj udaljenosti.

​U Pekingu je održana najveća vojna parada u kineskoj istoriji. U njoj je učestvovalo gotovo 15.000 vojnika Narodnooslobodilačke vojske Kine, 580 jedinica tehnike, 160 aviona i helikoptera.

Vojna parada na Trgu Tjenanmen u Pekingu trajala je 80 minuta i na njoj je prikazana kineska vojna tehnika razvijena u poslednjih 70 godina.

Kineski predsednik Si Đinping održao je govor u kome je naglasio da će Kina ostati na svom putu mirnog razvoja, ističući da će vojska štititi suverenitet i bezbednost zemlje.

On je rekao da će vojska odlučno štititi kineski suverenitet, bezbednost i razvoj, kao i da će čvrsto podržati mir u svetu.

„Nikada nijedna sila ne može poljuljati Kinu ili zaustaviti kineski narod i naciju da napreduju“, rekao je Si sa Trga nebeskog mira, gde je Mao Cedung na današnji dan proglasio osnivanje Narodne Republike Kine 1949. godine.

Takođe, naveo je da Kina mora da održava trajni prosperitet i stabilnost u Hongkongu i Makau, kao i da promoviše miroljubivi razvoj odnosa sa Tajvanom, ali i „nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem otadžbine“.

​Posle govora predsednik Si obišao je automobilom kolonu kineske armije dugu više kilometara.

Strani državnici nisu pozvani na paradu, ali su na bini bili ambasadori koji su na službi u Pekingu.

On je dodao da zemlja mora da održi trajni prosperitet i stabilnost u Hongkongu i Makau, kao i da promoviše mirni razvoj odnosa sa samoupravom Tajvana.

 

Izvor Sputnjik, 1. oktobar 2019.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u