Šef Pentagona: Rusija nije uspela da destabilizuje Balkan, to pokazuju CG i Makedonija

Upitan kakva će biti uloga Pentagona u rešavanju izazova na Balkanu, Esper je kazao da je „Zapadni Balkan važan za Evropu koja je celovita, slobodna i u miru sa susedima”

Ruske destabilizujuće aktivnosti do sada nisu uspele da ispune svoje glavne ciljeve u ovom regionu, ocenio je američki ministar odbrane Mark Esper.

To najbolje pokazuje i neuspeli državni udar u Crnoj Gori i uspešan zaključak Prespanskog sporazuma u Sjevernoj Makedoniji, dodao je on.

Šef Pentagona je to kazao 17. jula pred Odborom za oružane snage američkog Senata, gde je pre imenovanja odgovarao na pitanja članova ovog tela o smernicama budućeg rada, prenosi RTCG.

On je krajem jula položio zakletvu, nakon što je Senat 23. jula potvrdio njegov izbor. Esper je kazao da misija KFOR, u kojoj učestvuju i crnogorski vojnici, i “dalje pruža ključnu sposobnost za odvraćanje od ruskog uticaja koji nastoji da igra na trenutnu i istorijsku nestabilnost u regionu koji se istorijski posmatra kao bure baruta Evrope.

Upitan šta vidi kao glavne izazove na Zapadnom Balkanu i kakva će biti uloga Pentagona u rešavanju tih izazova, Esper je kazao da je „Zapadni Balkan važan za Evropu koja je celovita, slobodna i u miru sa susedima.

„Istorijske tenzije i problemi između balkanskih zemalja zahtevali su, i dalje će zahtevati, da se NATO, bilateralna odbrana i diplomatski odnosi bave ruskom dezinformacijom, koja i dalje prikazuje SAD i NATO u negativnom svetlu, istovremeno podstičući domaći nesklad”, rekao je Esper.

Za šefa Pentagona najbolji dokaz za to je Crna Gora.

„Ruske destabilizujuće aktivnosti do sada nisu uspele da ispune svoje glavne ciljeve u ovom regionu, što najbolje pokazuje i neuspeli državni udar u Crnoj Gori i uspešan zaključak Prespanskog sporazuma u Severnoj Makedoniji”, ocenio je šef Pentagona.

Region Balkana, ocenjuje Esper, pod uticajem je migracionih tokova i radikalizacije, što, predstavlja izazov za sposobnost pojedinačnih nacija da odgovore na domaćem nivou, istovremeno čuvajući odbrambene obaveze.

„Pentagon blisko sarađuje sa partnerima i saveznicima na Balkanu kako bi se pojačale njihove mogućnosti odvraćanja od bilo kakvih zloćudnih aktivnosti, reagovalo na rizike radikalizovanih nasilnih ekstremista i poboljšala njihova sposobnost da doprinesu očuvanju mira u vojnim operacijama širom sveta”, rekao je Esper pred Odborom Senata.

 

Izvor RTCG/B92, 1. oktobar 2019.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u