Trampov advokat dobio obavezujući poziv da dostavi dokumenta o Ukrajini

Prema anketama, opoziv Trampa podržava 47 odsto građana SAD, dok mu se 47 odsto protivi

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD uputile su obavezujući poziv Rudiju Đulijaniju, advokatu predsednika Donalda Trampa, da dostavi dokumenta koja se odnose na pokušaj vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i njegovog sina, prenosi danas Glas Amerike. Odbori za obaveštajna pitanja, spoljnu politiku, nadzor i reformu rada vlade uputili su Đulijaniju poziv a takođe su zatražili informacije od troje njegovih saradnika da se do danas u 17.00 izjasne da li će se povinovati zahtevu.

Gostujući na kanalu Foks njuz, Đulijani je rekao da „razmatra alternative i da će prikupiti sve dokaze” a ocenio je i da je tvrdnja da se mešao u izbore „besmislica”.

„Prikupio sam sve dokaze pre nego što je Malerova istraga okončana, tako da je očigledno to bila moja dužnost kao advokata predsednika SAD, a konačni sastanak koji su Ukrajinci tražili sam organizovao nakon što je istraga okončana”, rekao je Đulijani.

Kongresni odbori traže od njega da preda dokumenta i dokaze kao što su SMS poruke i snimci telefonskih razgovora, kako bi proverili da li su i neki drugi zvaničnici Trampove administracije učestvovali u vršenju pritiska na Ukrajinu.

Tramp je juče u seriji tvitova napao demokrate koje su pokrenule istragu zbog žalbe uzbunjivača, a posebno se fokusirao na predsednika Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, Adama Šifa.

Prema anketama, opoziv Trampa podržava 47 odsto građana SAD, dok mu se 47 odsto protivi.

U žalbi uzbunjivača navodi se da je Tramp tražio pomoć ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da otkrije podatke koji bi inkriminisali bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, i tako smanjili Bajdenove šanse da osvoji demokratsku nominaciju i bude protivkandidat Trampu na izborima 2020.

Bela kuća je prošle nedelje objavila transkript telefonskog razgovora.

Iako nije bio prisutan tokom Trampovog razgovora sa Zelenskim, uzbunjivač navodi da je nekoliko zvaničnika „direktno upoznatih sa sadržajem razgovora” pružilo verodostojne izveštaje o njemu.

Advokati koji zastupaju uzbunjivača naglasili su potrebu da zaštite identitet te osobe, dok je predsednik izjavio da „zaslužuje da upozna onoga koji ga je optužio”.

 

Izvor Politika, 1. oktobar 2019.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u